kunstbus
Dit artikel is 02-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Semperoper

De Semperoper in de Duitse stad Dresden heeft als hof- en staatsopera van Saksen een lange historische traditie. De opera heet officieel Sächsische Staatsoper, de naam Semperoper is afkomstig van de architect, Gottfried Semper. Het orkest van de Semperoper is de Staatskapelle Dresden. Met de premières van Rienzi, Der fliegende Holländer en Tannhäuser vierde Richard Wagner hier triomfen.De eerste Semperoper
In 1838 begon architect Gottfried Semper (1803-1879) met de bouw in een op de Italiaanse vroege Renaissance geïnspireerde stijl van de eerste Koninklijke Staatsopera. Op 12 april 1841 werd de opera geopend met Goethes toneelstuk Torquato Tasso en Carl Maria von Weber's Jubel Ouverture. In mei 1849 was er, net zoals in veel andere Europese steden, een opstand in Dresden. De opstand werd door militairen uit Pruisen en Saksen bloedig neergeslagen. Omdat ze achter de ideeën van de opstandelingen stonden, moesten Gottfried Semper en Richard Wagner de stad ontvluchten. In 1869 werd de eerste Semperoper door brand verwoest nadat bouwvakkers op zolder onvoorzichtig gewerkt hadden. Binnen zes weken werd er een houten noodgebouw opgericht waar van 1869 tot 1878 voor 1800 toeschouwers opvoeringen plaatsvonden.

In 1869 brandde het gebouw af, maar het werd tussen 1871 en 1878 onder leiding van Sempers zoon Manfred, nu in de vormen van de late Renaissance, herbouwd.

De tweede Semperoper
Op 26 april 1871 begon men met de bouw van de tweede Koninklijke Staatsopera. Verantwoordelijk voor de bouw was de zoon van Gottfried Semper, Manfred Semper. Op 2 februari 1878 werd de nieuwe opera met Webers Jubel Ouverture en Goethes Iphigenie auf Tauris heropend. Op 31 augustus 1944 werd de Semperoper gesloten. Bij het bombardement van Dresden in de nacht van 13 op 14 februari 1945 werd de Semperoper compleet verwoest.

De wederopbouw
Tussen 1952 en 1956 werden eerst de buitenmuren van het gebouw weer opgebouwd om later heropbouw mogelijk te maken. In de jaren '70 besloot men na lange discussies tot reconstructie van het oorspronkelijke gebouw. De zaal werd echter iets vergroot en na de verbouwing waren er nog maar 1300 in plaats van 1600 zitplaatsen. Dit was nodig omdat het toneel 12 meter breder werd gebouwd zodat moderne toneeltechnieken toegepast kon worden.

In 1977 werd de eerste steen voor de wederopbouw gelegd. Na 8 jaar bouwen werd de Semperoper op 13 februari 1985 heropend. Opgevoerd werd Carl Maria von Webers opera Der Freischütz. De toeschouwersruimte heeft, net als de foyers, weer zijn majestueuze interieur van stucwerk, stucmarmer, edele metalen, stoffen en schilderingen teruggekregen. Ook de beroemde akoestiek is terug.
In de zijnissen van de façade staan de beelden van Shakespeare, Sophocles, Molière en Euripides, de zijvleugels sieren afbeeldingen van bekende drama- en operafiguren en de ingang wordt geflankeerd door de beelden van Goethe en Schiller

Na 'die wende' (Duitse hereniging van 1990) werd de Semperoper verbouwd. De musici kregen meer plaats en de orkestruimte werd vergroot van 105 naar 140 vierkante meter. Hiervoor werd de eerste rij met zitplaatsen verwijderd. Dit werd echter zo geconstrueerd dat bij kleinere orkesten de eerste rij weer neergezet kan worden. Op 3 oktober 1996 werd de nieuw ingerichte zaal geopend.


Pageviews vandaag: 816.