kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sjoerd Schamhart

Nederlandse architect BNA, geboren 10-06-1919 in Genua.

Oeuvre: hoofdzakelijk woningen, kantoren, scholen, bedrijfsgebouwen, culturele instellingen en ateliers.
Bekendheid als wederopbouwarchitect van Den Haag (gemeente-architect).

Kenmerkend voor de architectuur van Sjoerd Schamhart zijn respect voor de gebruiker en voor bestaande stedelijke structuren. In het atelier PRO (plek, ruimte en ontwikkeling) dat hij in 1976 samen met Hans van Beek oprichtte staan Plek, Ruimte en Ontwikkeling centraal. Ook in de publicatie Een eigen plek komt deze aandacht voor het creëren van plek terug.

Sjoerd Schamhart is bekend geworden door zijn gebouwen in Den Haag, waaronder het Algemeen Rijksarchief en de mede naar hem genoemde uitbreiding van het Haags Gemeentemuseum. Daarin zijn nu het museum voor actuele kunst GEM en het Fotomuseum gevestigd.

In de jaren vijftig ontwierp Schamhart een aantal scholen, waaronder het Grotiuslyceum in de Haagse Bomen- en Bloemenbuurt. In 1964 kwam de door hem ontworpen Visafslag in Scheveningen gereed. Het gebouw heeft een 345 lange hal en een kenmerkend puntig dak.
Van de woningcomplexen die Schamhart ontwierp, is Couperusduin, op het terrein van de vroegere Alexanderkazerne in de Haagse Archipelbuurt, het bekendst geworden. Bewoners noemden het in 2000 „ongewoon van bouw, indeling en aanzien. Zo kasteelachtig mooi en parkachtig romantisch. Couperusduin is vooral de vreugde van het goede wonen.'

Verder ontwierp hij veel voor de culturele sector, zoals de verbouwing van het Filmhuis en het Appeltheater in Den Haag.

Het oeuvre van Schamhart is een voorbeeld van de verwerking van het gedachtegoed van de moderne architecten, als Rietveld en Bijvoet. Uitgangspunten waren er, maar in na-oorlogse periode werden die pas in praktijk gebracht. Schamhart raakte er vertrouwd mee via Maaskant en Van Tijen.
Later verandert de koers van Schamhart in de richting van de Forum-groep van Aldo van Eyck en Herman Hertzberger. Deze groep uit kritiek op de moderne architectuur waarvan Le Corbusier de ontdekker was. Uit het tijdschrift Forum van 1959: 'Het functionalisme heeft de creativiteit gedood en leidt tot een kille technocratie, waarin de mens vergeten wordt. Een gebouw is meer dan een optelling van functies; architectuur moet menselijke activiteiten mogelijk maken en sociale contacten bevorderen.' Het antwoord vond zijn vorm in structuralisme.

Architect Sjoerd Schamhart is dinsdag 7 augustus 2007 op 88-jarige leeftijd overleden.

Websites: bkinfo.bk.tudelft.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.