kunstbus
Dit artikel is 25-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sverre Fehn

Noorse architect, geboren 14 augustus 1924 Kongsberg - overleden 23 februari 2009 Oslo.

De meeste gebouwen die Fehn ontwierp ontwierp, staan in Noorwegen. Bekende werken zijn het Gletsjermuseum in Fjærland en het Noorse Museum voor Fotografie in Horten. Sverre Fehn verwierf internationale erkenning met zijn ontwerp voor het Noorse paviljoen op de Expo 58 in Brussel en met het Scandinavische paviljoen voor de Biënnale van Venetië (1962). Andere ontwerpen van Fehn's hand zijn het Gletsjermuseum in Fjaerland Fjord (1991) en het Noorse Architectuurmuseum (2007).

In 1997 kreeg Fehn zowel de Pritzker Prize als de gouden Heinrich Tessenow-medaille.

De Noorse architect Sverre Fehn verwierf faam met een eigen interpretatie van het modernisme. Hij is een belangrijke vertegenwoordiger van een stroming, die puristische architectuur voorstaat. Zijn ontwerpen kenmerken zich door de bijzondere aandacht voor licht, materialen en de natuur van zijn geboortestreek. Zijn conceptuele talenten worden gecompleteerd door een uitstekende tekenvaardigheid.
Sverre Fehn combineert constructivistische ideeën met een poëtisch gevoel voor vorm. In een gedicht moet een evenwicht gevonden worden tussen de gedachten en de taal. Zo werkt het ook in Fehn's architectuur: een evenwicht tussen het idee en het bouwwerk.

In zijn ontwerpen is Fehn beïnvloed door Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe en Frank Lloyd Wright.

Fehn geniet ook erkenning als ontwerper van zeer originele tentoonstellingen, bijvoorbeeld die over middeleeuwse kerkkunst in 1972 en een andere, de Chinese soldaten genaamd, met antieke terracottabeelden.

Fehn is buiten de architectuurwereld vrij onbekend. Hij hechtte dan ook veel waarde aan zijn relatieve anonimiteit.

Fehn is erelid van Noorse, Finse, Schotse, Britse en Amerikaanse architectuurverenigingen en instituten, evenals van de koninklijke academies van Kopenhagen en Zweden. Bovendien is Sverre Fehn benoemd tot commandeur in de Koninklijke Noorse Orde van St. Olav.

Biografie
De Noorse architect Sverre Fehn werd geboren in Kongsberg op 14 augustus 1924. Fehn sloot in 1949 met succes zijn studie aan de Noorse Academie voor Architectuur af waar zijn leermeester Arne Korsmo een belangrijke invloed op zijn vroege werk had.

In 1952-53 maakt Fehn een reis naar Marokko waar hij in aanraking komt met de elementaire architectuur die de toon zou zetten voor zijn verdere ontwikkeling en in 1954 werkt hij in Parijs bij de Franse architect Jean Prouve waar hij onder de indruk raakt van het werk van Le Corbusier.

In 1952 hadden Fehn en Grung samen met zeven andere jonge architecten en Arne Korsmo PAGON ('Progressieve Architecten Groep, Oslo, Noorwegen') opgericht, die zich toelegde op het promoten van moderne architectuur.

Fehn brak samen met Geir Grung definitief door in 1955 met hun modernistische bejaardentehuis in Økern, Oslo.

Op 34-jarige leeftijd verwierf Fehn internationale erkenning voor zijn ontwerp van het Noors Paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel.

In de jaren 1960 vervaardigde hij het Scandinavische Paviljoen voor de Biënnale in Venetië en het Hedmark Museum in Hamar, Noorwegen. Het museum, een van zijn belangrijkste creaties, markeerde het moment waarop hij zich begon af te keren van het pure modernisme en een meer persoonlijke architectonische benadering koos.

Van 1971 tot 1977 werd zijn zijn concept voor de Dovenschool Skådalen gerealiseerd, merdere gebouwen kregen discreet een plaats in het glooiende terrein van Holmenkollåsen aan de noordkant van Oslo.

Tussen 1971 en 1994 was Sverre Fehn benoemd als professor aan de architectuuropleiding in Oslo.

In 1993 ontving hij de gouden medaille van de Franse Academie voor Architectuur.

In de jaren negentig ontwierp Fehn het Noorse Gletsjermuseum (1991) in Fjærland, het Aukrust Centrum (1996) in Alvdal, het Ivar Aasen Centrum (2000) in Ørsta en het Noorse Museum voor Fotografie (2001) in Horten.

Fehn ontwierp ook vele particuliere woningen, waaronder Villa Busk in Bamble, Noorwegen (1990), die al kort na oplevering op de monumentenlijst werd geplaatst.

Hij viel met zijn innovatieve werkstukken vaak in de prijzen die echter lang niet allemaal werden gerealiseerd. Het hoogste internationale eerbetoon kreeg de architect in 1997, toen hem zowel de Pritzker architectuurprijs als de gouden Heinrich Tessenow-medaille werd toegekend.

In 2001 werd hem als eerste de Grosch-medaille toegekend. Een prijs die het werk van de meest vruchtbare architect uit de periode van de opbouw van het land gedenkt.

In 2007 werd nog zijn Noorse Architectuurmuseum geopend dat is gehuisvest in een klassiek bankgebouw uit 1830, en na de verbouwing werd uitgebreid met een apart expositiepaviljoen.

Websites:
. www.noorwegen.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.