kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

TU-Delft

De Technische Universiteit Delft, of TU Delft, is een Nederlandse universiteit in de stad Delft.

De TU Delft bestaat ruim 165 jaar, maar draagt pas sinds 1986 zijn huidige naam.

De TU Delft komt voort uit de 'Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijke ingenieurs zoo voor 's lands dienst als voor de nijverheid en van kweekelingen voor den handel'. De Akademie werd op 8 januari 1842 opgericht door koning Willem II. Naast ingenieurs en handelsdeskundigen werden er ook ambtenaren opgeleid voor Nederlands-Indiƫ.

De Akademie werd 22 jaar later opgeheven. In plaats daarvan kreeg Delft een Polytechnische Hogeschool. Deze nam de taken van de Akademie over, behalve de opleiding van ambtenaren voor de Oost-Indische De Hogeschool leidde architecten op en ingenieurs voor weg- en waterbouw, scheepsbouw, werktuigbouw en mijnbouw.

De Polytechnische Hogeschool had nog geen academisch niveau, dat kwam pas in 1905. De Delftse opleiding werd toen verheven tot Technische Hogeschool. De feestelijke opening door koningin Wilhelmina vond plaats op 10 juli in de Stadsdoelen. De eerste Rector Magnificus was Ir. J. Kraus, hoogleraar waterbouwkunde.

In 1985 bepaalde een nieuwe Wet op het Wetenschappelijk Onderwijs dat de benaming 'hogeschool' alleen nog gold voor hoger beroepsonderwijs. Zo ontstond op 1 september 1986 de Technische Universiteit Delft.

Websites: www.tudelft.nl, nl.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.