kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vereniging-Opbouw

De Opbouw is een (architecten)vereniging die in 1920 is opgericht door architect Kromhout, in Rotterdam. Kromhout bleef tot 1923 voorzitter.

Van de vereniging Opbouw waren zowel architecten als beeldende kunstenaars lid. Bij de oprichting waren o.a. lid de architecten Jos. Klijnen, P. Verhagen, M.J. Granpré Molière en L.C. v.d. Vlught. Tussen 1920 en 1930 kwamen daarbij: J.J.P Oud, M. Stam, C. van Eesteren en J.B. van Loghem.

Architecten als Oud en Van Eesteren kwamen uit De Stijl groep. Stam had in Rusland samengewerkt met de architect El. Lissitzki die tot de constructivisten behoorde. Hij vatte sympathie op voor het Russisch Communisme, evenals Van Loghem. Ze kregen veel invloed in de Opbouw maar verschillende leden waren het niet eens met hun politieke denkbeelden en bedankten.

Al snel gingen Architecten als van Eesteren, Van der Vlught en Brinkman na 1924 met het Nieuwe Bouwen het gezicht bepalen.

Het nieuwe bouwen
In de jaren twintig ontstond in de Architectuur een internationale stroming die vond dat de bouw moest worden georganiseerd als een industrieel proces, met rationele methoden en toepassing van industriële materialen. Ze werd bekend als het Nieuwe Bouwen, de Nieuwe Zakelijkheid of het Functionalisme. In Nederland werden haar ideeën vooral uitgewerkt in de twee architectenverenigingen: 'Opbouw', in 1920 opgericht in Rotterdam, en het Amsterdamse De 8 uit 1927. Hun Credo was 'licht, lucht, ruimte'. Ze wilden lichte constructies in plaats van zware baksteenmuren en verkozen grote ramen boven kleine vensteropeningen: zonlicht en frisse lucht waren immers onmisbaar voor een gezond lichaam. Daarnaast wilden ze goedkoop en doelmatig bouwen en waren ornamenten absoluut taboe. De eisen die de architecten van Het nieuwe Bouwen stelden ten aanzichte van de woningbouw waren inval van licht, lucht en voldoende ruimte voor de bewoners, en zij vonden dat een goed geconstrueerd huis beter is dan een mooi huis. Men paste zo min mogelijk materiaal toe, en probeerde de bouwwijze zo goedkoop mogelijk te houden, door bijvoorbeeld montagebouw toe te passen. Deze stroming deed concessies aan zowel uiterlijke schoonheid, als aan Constructieve kwaliteit. Het vele gebruik van glas om snelbouw en veel lichtinval mogelijk te maken bijvoorbeeld, zorgde voor hoge stookkosten.


Het Nieuwe Bouwen in Nederland werd bepleit door architecten die lid waren van de in 1920 en 1927 opgerichte verenigingen "Opbouw" en De 8. Tot de belangrijkste architecten van deze stroming behoorden onder anderen J.J.P. Oud (1890-1963), J. Duiker (1890-1935), B. Bijvoet (1889-1979), G.T. Rietveld (1888-1964), J.A. Brinkman (1902-1949), L.C. van der Vlugt (1894-1936), W. van Tijen (1894-1974), J. B. van Loghem (1881-1940), M. Stam (1899-1986) en B. Merkelbach (1901-1961).

'De 8' en 'Opbouw'
In 1927 gingen De 8 en Opbouw samenwerken. De 8 had voornamelijk Amsterdamse Architecten als lid, Opbouw was georiënteerd op Rotterdam. 'De 8' en 'Opbouw' groeiden steeds verder naar elkaar toe, wat in 1932 culmineerde in het tijdschrift De 8 en Opbouw. Dit was tot aan zijn opheffing in 1943 de belangrijkste spreekbuis van de functionalistische Architecten in Nederland.

CIAM
De leden van Architectenkern De 8 en Opbouw onderhielden ook internationale contacten met vakgenoten. Ze waren lid van het Internationale Congres voor het Nieuwe Bouwen, ook wel bekend als Congrès Internationaux D' Architecture Moderne ( CIAM ). De leden van deze internationale architectenvereniging kwamen om de twee jaar bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten discussieerden zij over de Moderne Architectuur en presenteerden hun eigentijdse ontwerpen voor gebouwen, steden en dorpen.

De Architect Oud pastte de principes van het Nieuwe Bouwen toe als directeur gemeentewerken in Rotterdam. Het product hiervan is De Kiefhoek, die in 1925 in Rotterdam werd gebouwd. Ook is deze stroming verantwoordelijk voor de galerijwoningen op Spangen. In de fabriek van Van Nelle in Rotterdam (1927-1929) van J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt zijn de transparante gevel en ranke profielen van staal en aluminium karakteristiek.

Ook het Algemeen Uitbreidings Plan (AUP) van Amsterdam uit 1935 is mede bepaald door het (stedenbouwkundige) denken van het Nieuwe Bouwen. In dit verband moet C. van Eesteren (1897-1988) worden genoemd, als stedenbouwkundige in dienst bij de afdeling Stadsontwikkeling van Publieke Werken, en verantwoordelijk voor het ontwerp van het AUP.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 159.