kunstbus
Dit artikel is 14-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Victor Louis

Grand théâtre, 1773-80, Bordeaux
Alles lijkt vervat in een langwerpige kubus, zonder dat er buiten iets aan te zien is. Rigide blok, rigide colonnade, tempeluitzicht.

De Hertog van Richlieu besloot opdracht te geven aan de architect Victor Louis om een theater te ontwerpen voor de stad Bordeaux. Het theater is gelegen aan de place de la Comédie in het centrum van de stad. De zaal biedt plaats aan 1114 personen.

De bouw van het theater is in 1773 begonnen en werd afgerond in 1780, de opening was op 7 april van dat jaar. Het gebouw is opgetrokken in neoclassisistische stijl en heeft een imposant fronton van 88 bij 47 meter. De voorgevel wordt gesteund door twaalf Korintische zuilen en wordt gesierd door twaalf beelden die de negen muzen en de drie goden Juno, Venus en Minerva representeren.

In 1991 is het theater gerestaureerd en geldt nu als een van de mooiste gebouwen in Bordeaux uit de 18e eeuw. - (een van de mooiste gebouwen van Bordeaux, zowel van buiten als van binnen. Het werd tussen 1773 en 1780 gebouwd naar een ontwerp van Victor Louis op de plaats waar eerder een Romeinse tempel stond. Deze Piliers de Tutelle werd in de 17e eeuw door brand verwoest. De façade van het neoklassieke theater is al indrukwekkend: twaalf Corinthische pilaren met daarboven de beelden van de negen muzen en de Romeinse goden Juno, Venus en Minerva. Binnen is het rijk versierd met in goud en blauw geschilderde plafonds. Dit theater kan zich meten met de Scala van Milaan of het Teatro di San Carlo in Napels.

L'Histoire Palais Royal Part 1 architect Victor Louis opdracht om aan drie zijden van de tuin huurpanden met identieke gevels boven winkelgalerijen te bouwen. De drie straten die hierdoor ontstonden, werden genoemd naar de drie jongere broers van het huis Orléans: Valois, Montpensier en Beaujolais. De Parijzenaars kwamen toen graag flaneren in de buurt van het Palais-Royal. Tussen 1786 en 1790 liet Philippe-Égalité - telg uit het geslacht Orléans, maar tevens een aanhanger van het idee dat alle mensen gelijk zijn, vanwaar zijn naam - door dezelfde architect een aantal andere gebouwen optrekken. Zo bouwde Victor Louis het Théatre-Français, de tegenwoordige Comédie-Française en het Théatre du Palais-Royal op de hoek van de Rue de Montpensier en de Rue de Beaujolais, waar nu variétéopvoeringen worden gegeven. Na de Franse Revolutie was er een speelhol in het paleis ondergebracht, totdat Napoleon er in 1801 kantoren van maakte en er in 1807 de Beurs en de handelsrechtbank in vestigde. - (www.frankrijkvakanties.eu)


Pageviews vandaag: 256.