kunstbus
Dit artikel is 19-08-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vittoriano Viganò

Italiaans industrieel ontwerper en architect (Milaan, 1919 - 1996). Door de manier waarop hij gewapend beton in zijn gebouwen gebruikt -zowel binnen als buiten het gebouw onbehandeld- wordt hij geschaard onder de Italiaanse brutalistische architecten.

Vooral in het begin en gedurende zijn carrière ontwierp Vigano enkele lampen en meubelen die tegenwoordig erg gezocht zijn door vintage en design liefhebbers.

Nadat hij was afgestudeerd aan de Technische school van Milaan in 1944 werd Vigano één van de architecten van de naoorlogse opbouw van Milaan.

Zijn meest bekende gebouw is wel het Instituto Marchiondi-Spagliardi (1953-58), een huis voor '… moeilijke jongeren' aan de Via Noale in Milaan. Dit gebouw wordt wel gezien als het eerste en meteen meest exemplarische brutalistische gebouw van Italië.

In 1954-58 ontwierp hij één van zijn beste ontwerpen: het huis aan het Gardameer voor de beeldhouwer/architect Andre Bloc (1896-1966), oprichter van het Franse tijdschrift 'L'Architecture d'Aujourd'hui' in 1930. Een klein huis op een spectaculaire klif die uitkijkt op het Gardameer.

Vigano gaf gedurende een groot deel van zijn leven les aan de Hoge Technische School van Milaan waar hij in 1974 ook het gebouw van de faculteit architectuur voor zijn rekening nam, een van zijn meest opvallende ontwerpen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.