kunstbus
Dit artikel is 21-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vittorio Gregotti

Italiaanse neorationalistische architect, ontwerper en stedenbouwkundige, geboren 10 augustus 1927 in Novara.

In Italië wordt het neo-rationalisme Tendenza genoemd, gerepresenteerd door architecten als Aldo Rossi, Vittorio Gregotti en Giorgio Grassi.

Architectuur maakt van een onbestemde ruimte een bepaalde plek, een plaats met betekenis. Deze reflectie over de betekenis van de plaats is het centrale element in de architectuurtheorie van Vittorio Gregotti. Volgens hem mag architectuur zich niet beperken tot een louter objectmatige benadering van een gebouw: 'Architectuur is eigenlijk de constructie van een landschap en haar speelruimte strekt zich veel verder uit dan de technologie van het bouwen. De natuur moet door de architectuur tot bewoonbaar landschap worden omgevormd en daartoe moet de architectuur de materialiteit van de omgeving -zowel in menselijke als in geografische zin- erkennen als haar belangrijkste gegeven.' - (Biografie
Vittorio Gregotti studeerde in 1951 af aan de Politecnico di Milano. Met Ernesto Rogers (1909-1969) en Giotto Stoppino (geb. 1926) ontwierp hij in datzalfde jaar een presentatie getiteld "Architeturra, misura dell'uomo" voor de IX Triënnale in Milaan.

In 1952 begon hij met Giotto Stoppini en Lodovico Meneghetti het vennootschap Architetti Associati in Novara. Zij ontwierpen met multiplex stoelen, een boekenkast en een tafel. Ook presenteerden zij hun 'Stanza per una ragazza' (Kamer voor een meisje), met daarin een innovatieve boekenkast. Het bureau produceerde interieurs en meubilair in de Neo-Liberty style -zoals de stoel Cavour uit 1959- en rond 1960 experimenteerden ze met gevlochten biezen zitmeubelen.

Nadat het bureau in 1964 naar Milaan was verhuisd doceerde Gregotti tot 1978 aan de Politecnico di Milano.

In 1967 begon Gregotti in Milaan voor zichzelf en in 1974 richtte hij samen met Pierluigi Cerri (geb. 1939) en Hiromichi Matsui het ontwerpadviesbureau Gregotti Associati op.

Gregotti was tijdens zijn hele loopbaan als redacteur verbonden aan designtijdschriften als Casabella-Continuità van 1952 tot 1960, Edilizia Moderna van 1962 tot 1964, Il Verri van 1963 tot 1965 en in de jaren '80 La Rassegna Italiana en Lotus. Ook publiceerde hij boeken als Il territoria dell'architettura (1966) en New Directions in Italian Architecture (1969).

Onder impuls van de Italiaanse architect Vittorio Gregotti zijn in 1975, 1976 en 1978 in de Magazini del Sale, de leegstaande zoutmagazijnen op de Giudecca, een aantal uiteenlopende architectuurtentoonstellingen gehouden, die achteraf bekeken als voorlopers van de Biënnale kunnen worden beschouwd. - (hoogleraar architectonische compositie aan het Istituto Universaritario di Architettura in Venetië en gastdocent bij tal van onderwijsinstellingen in Buenos Aires, Lausanne, Sao Paolo, Tokyo en aan Berkeley University in Californië.

Ter ere van de Olympische Spelen van 1992 vonden er in Barcelona grote bouwprojecten plaats. Bekend is het Olympische dorp op de heuvel Monjuïc. Toonaangevende architecten als de Italiaan Vittorio Gregotti, de Spanjaard Santiago Calatrava en de Japanse Arata Isozaki hebben een onderdeel ontworpen.

Cultureel Centrum van Belém (Centro Cultural de Belém)
Het Centro Cultural de Belém is één van de grootste culturele centra's van Europa. In het centrum, dat is gevestigd in een schitterend gebouw, worden tentoonstellingen en exposities georganiseerd. Tevens zijn er vele restaurants en winkels gevestigd. Het gebouw is ontworpen door Vittorio Gregotti en de Portugese architect Manuel Salgado waarbij zij veel rekening hebben gehouden met de architectuur van bestaande gebouwen die zich in de buurt bevinden. Zij kwamen uit op een ontwerp dat enige militaire kenmerken heeft zoals de grote massieve muren en de smalle torens. De terrastuinen en de binnenplaats doen denken aan gebouwen uit de Middeleeuwen. Het interieur is zeer divers en wat wel meteen opvalt, is de lichtinval. Op bepaalde punten is die erg groot terwijl andere gedeeltes van het complex weer erg donker zijn. Maar het indrukwekkendst is toch wel het uitzicht op de rivier de Taag vanaf de terrassen. - (lissabon.nl, www.ccb.pt)

Websites:
. www.gregottiassociati.it

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.