kunstbus
Dit artikel is 31-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wassili Luckhardt

Duits architect en vormgever, geboren 1889 Berlijn - overleden 1972 Berlijn.

Tussen 1908 en 1910 studeerde Wassili Luckhardt aan de Technische Hogeschool in Berlijn. Net als zijn broer Hans Luckhardt, behoorde Wassili Luckhardt tot 1920 bij verscheidene kunstenaarsgroepen als de Novembergruppe en Der Ring. Ze ondertekenden in 1919 ook beiden het architectuurprogramma van de Arbeitsrat für Kunst.

Van 1919-20 behoorden ookm beide breoers Luckhardt tot de Gläserne Kette, een door Bruno Taut in het leven geroepen Kunstenaarsgemeenschap, die hoofdzakelijk uit architecten bestond, wiens medium uit onderlinge 'utopische' briefwisselingen bestond. De Gläserne Kette bestond uit architecten en kunstenaars: de architecten Bruno Taut (psuedoniem "Glas") en Max Taut, architect, schilder en dichter Hermann Finsterlin (pseudoniem "Prometh"), de architect en schilder Paul Goesch (pseudoniem "Tancred"), Wenzel Hablik (kort "W.H."), Wilhelm Brückmann (pseudoniem "Brexbach"), de schilder Hans Hansen (pseudoniem "Antischmitz"), Alfred Brust (pseudoniem "Cor"), Hans Scharoun (pseudoniem "Hannes"), Hans Luckhardt (pseudoniem "Angkor") en Wassili Luckhardt (pseudoniem "Zacken"), Jakobus Goettel (pseudoniem "Stellarius"), Carl Krayl (pseudoniem "Anfang"), Otto Gröne, Walter Gropius (pseudoniem "Maß").Schorlemer Allee (1925-1930)

Vanaf 1921 had Luckhardt samen met zijn broer Hans een architectenbureau in Berlijn. De eerste gebouwen die ze samen ontwierpen waren geïnspireerd door het Expressionisme, waaronder bijvoorbeeld het Hygiene Museum in Dresden in 1921 en het ontwerp van het kantoorgebouw aan de Friedrichstrasse in Berlijn (1922). In 1924 kregen zij gezelschap van Alfons Anker.

Vanaf 1925 werkten Wassili Luckhardt en zijn broer in een rationelere bouwstijl, die ook in hun meubelontwerpen te zien is. Tot hun belangrijkste gezamenlijke architectuurprojecten in Berlijn behoren seriehuizen aan de Schorlemer Allee (1925-1930), het Haus Telschow (1928/29) en de reorganisatie van de Alexanderplatz (Project, 1929).

In 1929 ontwierpen Wassili en Hans Luckhardt hun cantileverstoel ST 14, de gestandaardiseerde stoel gemaakt van buisvormig staal en gelamineerd hout. Licht aangepast als de S36 stoel, werd het ontwerp gebruikt om het Desta Haus te meubileren op de "Deutschen Bauausstellung" in 1931 in Berlin.

In 1951 ontwierpen Wassili en Hans Luckhardt het Berliner Pavillon op de Constructa-Tentoonstelling in Hannover. Een jaar later werd Hans benoemd tot hoogleraar aan de Hochschule für Bildende Künste in Berlijn.

In 1955 was Wassili Luckhardt een medeoprichter van de Architectuur afdeling aan de Akademie der Künste in Berlijn. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 603.