kunstbus
Dit artikel is 18-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wells Coates

Canadees-Engelse architect en industrieel ontwerper, geboren 17 december 1895 in Tokio, Japan - overleden 17 juni 1958.

Wells Coates was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het vooroorlogse modernisme en het industrieel ontwerpen in Groot-Brittannië. Hij werd geïnspireerd door het idee van Le Corbusier dat gebouwen machines moesten zijn om in te wonen. Ook kwamen zijn ervaringen tijdens zijn jeugd in Japan terug in zijn ontwerpen.

Biografie
De van afkomst Canadese Wells Coates werd geboren in Tokio waar zijn Canadese vader werkte als missionaris. Zijn moeder had architectuur gestudeerd bij Louis Sullivan en Frank Lloyd Wright.

Wells Coates bracht zijn jeugd door in het Verre Oosten. In 1913 maakte hij samen met zijn vader een wereldreis.

Van 1913 tot 1915 studeerde hij techniek aan de University of British Columbia in Vancouver. Deze werd echter afgebroken tijdens de Eerste Wereldoorlog omdat hij moest dienen in het leger, eerst voor de infanterie en later als piloot.

Na de oorlog vervolgt Wells zijn ingenieursopleiding in Vancouver en studeert in 1921 af. Hij verhuist daarop naar Londen waar hij in 1924 zijn doctoraat in de techniek aan de University of London behaalde.

Vanaf 1923 was hij een tijdlang werkzaam als journalist bij de Daily Express en voor een korte tijd correspondent in Parijs. Hij schreef artikelen vanuit een humanistisch standpunt en zag in design een katalysator voor maatschappelijke veranderingen.

Coates was in loondienst als ingenieur en architect, voordat hij in zijn eigen bureau opende in Londen.

In 1928 ontwierp hij stoffen voor de Crysede Textile Company en interieurs waarin hij veel multiplex verwerkte voor de fabriek daarvan in Welwyn Garden City.Vanaf 1931 was hij adviseur bij het bedrijf Isokon van Jack Pritchard. Dit was een berdijf voor multiplex producten dat het modernisme naar Groot-Brittannië bracht. Van Pritchard kreeg Coates ook de opdracht in 1931 om de Lawn Road Flats (1933) in Hampstead te ontwerpen dat met haar ranke betonnen vorm en doorlopende balkonbanden een goed voorbeeld was van de rationalistische architectuur van de Britse 'Modern Movement'.

In 1931 ging hij samen werken met PAtrich Gwynne en in 1933 met David Pleydell-Bouverie. In 1933 was Coates ook één van de oprichters van de groep MARS (Modern Architecture Research Group).
Coates was innovatief en introduceerde een aantal nieuwe ideeën in de architectuurwereld. Naast gebouwen hield hij zich ook bezig met industrieel design. Vanaf 1932 ontwierp hij bakelieten radio's voor E.K. Cole (Ekco), waaronder zijn beroemde in 1934 ontworpen radiotoestel 'Ekco AD65'.

Na Isokon bouwde Wells Coates in 1935 de Embassy Court Flats in Brighton, 10 Palace Gate in Kensington in 1939 en meerdere particuliere woonhuizen. Verder werkte Coates mee aan naoorlogse behuizingplannen, ontwierp hij een boot en werkte als stadsplanner.

Canada
In de jaren vijftig ging Coates steeds vaker terug naar Canada, waar hij zich in 1957 weer definitief vestigde. In Canada gaf hij les, ontwierp hij vliegtuiginterieurs voor De Haviland en BOAC en produceerde hij ontwerpen voor televisietoestellen. Zijn laatste opdracht was het ontwerpen van een monorailsysteem voor Vancouver dat niet werd uitgevoerd. Pas jaren later zou het monorailsysteem in vernieuwde vorm bekend worden als de Sky Train.

In 1958 stierf hij aan een hartaanval.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 184.