kunstbus
Dit artikel is 26-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

't-Schaep-met-de 5-Pooten

't Schaep met de 5 Pooten

't Schaep met de 5 Pooten was een komische Nederlandse televisieserie van regisseur Joes Odufré, die vanaf 5 december 1969 door de KRO werd uitgezonden. De afleveringen werden geschreven door Eli Asser; de muziek was van Harry Bannink.

't Schaep met de 5 Pooten was de naam van een Amsterdams buurtcafé waarin stamgasten de nieuwste buurtroddels doornamen en commentaar leverden op de rond 1970 snel veranderende tijdgeest. De hoofdrollen werden gespeeld door Piet Römer als Kootje de Beer, Leen Jongewaard als Lukas Blijdschap en Adèle Bloemendaal als Dora Lefèvre.

De serie leverde een aantal succesvolle liedjes op: Wij zijn toch op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?, Het zal je kind maar wezen en Vissen.

Hoewel de serie in 1970 de Gouden Televizier-ring kreeg toegekend, hield hij al na 8 afleveringen op te bestaan. De opvolger Citroentje met suiker, waarvan de liedjes niet door Harry Bannink maar door Joop Stokkermans werden geschreven, kon het succes niet evenaren.

Cast
Tante Dora Lefèvre = Adèle Bloemendaal
Kootje de Beer = Piet Römer
Lukas Blijdschap = Leen Jongewaard
Rosita Lefèvre = Edda Barends
Femma Nagel = Ronnie Bierman
Arie Balk = Cor Witschge
Huipie van Duivenbode = Piet Hendriks
Lena Braams = Willeke van Ammelrooij
Nico Lefèvre= Kees Brusse
Tinus = Ben Hulsman

Remake
Vanaf 3 december 2006 kan Nederland weer genieten van 't Schaep met de 5 Pooten, de avonturen van Kootje, Lukas en tante Door in het beroemde Amsterdamse café. De serie werd voor het eerst uitgezonden in 1969-1970, trok in die tijd miljoenen kijkers en werd bekroond met de Televizierring. Van het oorspronkelijke materiaal is weinig tot niets bewaard gebleven. De serie die nu wordt uitgezonden is dan ook helemaal nieuw.
De hoofdrollen worden vertolkt door Pierre Bokma (kroegbaas Kootje de Beer), Marc-Marie Huijbregts (Lukas Blijdschap), Loes Luca (tante Door), Georgina Verbaan (Lena Braams) en Carry Tefsen (opoe Withof). Ton Kas, Jenny Arean, Laus Steenbeeke en Bianca Krijgsman complementeren de cast.
Gastrollen worden ondermeer vertolkt door Adèle Bloemendaal, Huub van der Lubbe, Jelka van Houten, Michiel Huisman, Jack Wouterse, Theo Maassen, Tygo Gernandt, Gerard Cox en Wieteke van Dort.

De originele scripts zijn bewerkt door Frank Houtappels, die ook voor het filmscenario van Ja Zuster, Nee Zuster verantwoordelijk was. Daardoor is de serie hedendaagser geworden - ook al speelt 't Schaep met de 5 Pooten nog steeds in 1969. Ook in de huidige serie staan de vaak komische, soms ontroerende maar altijd levendige lotgevallen van Kootje, Lukas en tante Door centraal. Ruim 36 jaar later kan Nederland weer acht weken lang meeleven met het roerige leven dat zich rond het jaar 1969 met een lach en een traan aandiende in 'café 't Schaep', een typisch Amsterdamse uitspanning midden in de Jordaan, met temperamentvolle personages, veel gevoel voor humor en het hart op de tong.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/'t_Schaep_met_de_5_Pooten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 66.