kunstbus
Dit artikel is 03 06 2017 10:33 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

AaBe

AaBe Wollenstoffen- en wollendekenfabriek N.V., opgericht in 1929 door F. Adolf L. van den Bergh jr., heeft bestaan tot 1982 en ging toen failliet. Een doorstart volgde met specialisatie in brandvrij textiel voor de luchtvaart.

In 1996 ging de Koninklijke wollenstoffen- en wollendekenfabriek AaBe uit Tilburg, ongetwijfeld de beroemdste dekenfabriek van Nederland ooit, failliet. Het bedrijf ging tot 2008 in sterk afgeslankte vorm verder onder de naam AaBe Textiles. Waren oorspronkelijk wollen dekens, kleding-, gordijn- en meubelstoffen de producten waarmee het bedrijf naam en faam verwierf, het huidige bedrijf is gespecialiseerd in technisch textiel. Hier worden, naast dekens, tapijten en plaids, brandvertragende bekledingen voor vliegtuigstoelen gemaakt Met het faillissement verloor Tilburg, ooit de wolstad van Nederland, zijn laatste grote exponent van de plaatselijke textielindustrie.

Hoewel er in Nederland meer fabrieken waren die dekens produceerden, hebben veel mensen onder een AaBe-deken geslapen. Niet alleen de dekens op zich, maar ook het schitterend vormgegeven etiket dat in een hoek werd gestikt, heeft bijgedragen aan deze bekendheid. Op het etiket is een poollandschap te zien waarin een slee wordt voortgetrokken door een rendier. Een dikke stapel dekens ligt op de slee en worden afgeleverd bij een Eskimo-gezin. Dit beeldmerk zit bij veel mensen in het geheugen gegrift. Vooral de (oudere) bewoners in en om Tilburg kennen het. Niet alleen van het etiket, maar ook omdat dit tafereel levensecht was opgebouwd als een panorama midden in het centrum van Tilburg. Het panorama was daar tientallen jaren (tot circa 1965) te zien in een etalage op de Heuvel in Tilburg, naast de Nieuwe Tilburgse Courant en tegenover het overdekte centrale busstation. In die tijd was het een van de meest markante punten in het Tilburgse stadsbeeld. Voor velen was het een trefpunt voor een afspraakje in de stad. Ook de buspassagiers brachten een groot deel van hun wachttijd voor het panorama door. Een tweede panorama kreeg een plaats op het toneel van de personeelskantine van de AaBe-fabriek en stond er tot eind jaren '70. - (gouden jaren' zestig zijn grootste aantal werknemers: ruim 1000.

Het fabrieksgebouw aan de toenmalige Koningshoeven, dat in 1929 betrokken werd, onderging meer dan een face-lift. Er kwamen nieuwe kantoren, een laboratorium, een computerafdeling, een showroom, een kantine en sportaccommodaties voor de werknemers. Met de zogenaamde fiberwoven dekens, waarvoor AaBe als eerste ter wereld en exclusief voor de Benelux en West-Duitsland een licentie kreeg, werd een nieuwe productiekoers ingezet. Dekens volgens deze methode gefabriceerd, hebben een hoog warmte-isolerend vermogen en zijn bij wassen vrijwel krimpvrij.

In scherp contrast met deze 'gouden jaren' staat het AaBe in 1996. De op een paar man na lege fabriekshallen, ongebruikte machines en uitgestorven gangen waar de AaBe-klokken met de spreuk 'Samenwerking schept vreugde en brengt een product tot stand waar u trots op kunt zijn' nog aangeven hoe laat het is, bepaalden het beeld van het door faillissement getroffen bedrijf.

Websites: www.cubra.nl/auteurs/huubmoonen/aabe.htm

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.