kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

acryl

Het Acryl

Bepaalde op wol lijkende, kunstvezelstof.

Acrylvezel, ook wel polyacryl, polyacrylonitril (PAN) of kortweg acryl genoemd, is een synthetische vezel, een polymeer, die wordt verkregen uit polymerisatie van acrylonitril. Acrylvezel vormt lange lineaire moleculen, die zeer geschikt zijn voor gebruik als (textiel)vezel.
Zuiver polyacrylonitril is niet geschikt voor het maken van kleding omdat deze kunststof zeer brandgevaarlijk is en slecht hecht aan kleurstoffen. Door toevoeging van kleine hoeveelheden van vinylchloride aan het polymeer wordt de brandbestendigheid verhoogd. Door toevoeging van styreen wordt de hechting van kleurstoffen verbeterd.
De acrylvezel die voor het maken van textiel wordt gebruikt is een copolymeer van circa 85% acrylonitril, aangevuld met vinylchloride, styreen en eventueel andere hulpstoffen.
Vezels van zuiver polyacryl kunnen door middel van pyrolyse omgezet worden in koolstofvezels.

Acryl kan ook verwijzen naar:
. De acrylverf, een sneldrogende verf die bestaat uit een pigment met een bindmiddel van polymeerhars uit de acrylgroep.
. Het acrylamide, mogelijk kankerverwekkende stof die onder meer vrijkomt bij sterke verhitting van koolhydraatrijk voedsel.
. Het acrylglas, perspex.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Acryl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.