kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen (tussen Teteringen en Ulft, 30 juni 1958) is een Nederlandse theatermaakster, actrice, dramadocente en schrijfster.

De flamboyante theatermaakster Adelheid Roosen kwam uit een katholiek gezin, en heeft een strenge katholieke opvoeding gehad. Zij heeft op een nonnenschool gezeten. Haar vader noemde haar "Carlos". Adelheid kreeg als kind de bijnaam Hoedje; zelf was ze daar niet zo gelukkig mee.

Sinds de jaren '80 werkt zij als theatermaakster. In begin jaren '80 maakte zij deel uit van de cabaretgroep Purper. Hierop volgde een carrière in film, theater en televisie.

In 1987 werd zij docent spel aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. In 2000 werd zij adviseur van de artistieke raad van deze school.

In 2003 schreef zij De Gesluierde Monologen (geinspireerd door De Vagina Monologen, waarin zij zelf meespeelde). In dit theaterprogramma praten islamitische vrouwen over seksualiteit. Zij heeft met deze monologen ook opgetreden in Turkije, in de Tweede Kamer en op vmbo-scholen. Nu verdiept pionier Roosen zich opnieuw in de islam en de moslimwereld. Nu richt zij haar aandacht via de vrouw naar de man. Haar werkmethode blijft dezelfde: grasduinend, als toerist in eigen land, gesprekken voeren met islamitische mannen en deze verwerken tot een poëtisch theaterscript.

Roosen staat bekend om haar grove uitlatingen en haar recalcitrante persoonlijkheid. Zij is een theatermaakster die zowel in Shakespeare-stukken heeft gespeeld, als in cabaret.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Adelheid_Roosen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.