kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Afrika

Afrika is na Azië in oppervlakte het grootste werelddeel ter wereld, mits men Noord- en Zuid-Amerika als twee aparte continenten ziet; anders is Afrika de derde in grootte. Het beslaat zo'n 30.244.050 vierkante kilometer (vasteland en eilanden samen), wat 20,3% van de totale landoppervlakte van de aarde is. Er wonen meer dan 800 miljoen mensen - ongeveer een zevende van de wereldbevolking.

Vrijwel geheel Afrika behoort tot de Derde wereld. Sommige mensen rekenen het hele continent hier toe, anderen alleen de landen ten zuiden van de Sahara, behalve Zuid-Afrika.

Zie ook Afrikaanse Kunst.

Naam
De naam Africa was in de Oudheid eerst voorbehouden aan het gebied van het huidige Tunesië. Later werd de hele kuststrook Africa genoemd en in de tijd van de ontdekkingsreizen werd het hele continent hiermee aangeduid.

De naam Afrika zou zijn ontleend aan het Foenicische woord afrid. Maar anderen stellen dat de naam Afrika te herleiden is tot de Amazighische godin ifri (wat grot betekent). Deze godin werd later door de Romeinen overgenomen.

Bevolking
De 53 zelfstandige staten van Afrika omvatten een veelvoud aan volkeren en culturen. Noord-Afrika is gericht op de islamitische cultuur van het Midden-Oosten, terwijl de overige delen van Afrika een geheel andere cultuur hebben.

Geografie

Afrika wordt in dit artikel gedefinieerd als:
. het Afrikaanse vasteland;
. de eilanden op het Afrikaans continentaal plat;
. eilanden die niet op de Afrikaanse continentale plaat liggen maar gewoonlijk beschouwd worden als behorend tot Afrika (aangeduid met (1));
. de Landengte van Suez en het Suezkanaal wordt gezien als de Afrikaans-Aziatische grens. Maar net als de Bosporus in Turkije heeft deze grens voor Egypte geen enkele betekenis.

Algemeen
De geografie van het continent Afrika is afwisselend. Onder de rijke en vruchtbare noordkust ligt de droge Sahara-woestijn. Ten zuiden van de Sahara liggen vele regenwouden. Het zuiden en het oosten van het continent bestaan voor een groot deel uit savannen: droge grasvlakten met hier en daar bomen en struikgewas. De rest van Afrika bestaat voornamelijk uit grasland. Aan de westkust ligt de Atlantische Oceaan en aan de oostkust de Indische Oceaan. In het noordwesten wordt Afrika door slechts enkele kilometers zee gescheiden van Europa en in het uiterste noordoosten door het water van het sluisloze Suezkanaal van Azië.

Politieke onderverdeling van AfrikaHet vasteland Afrika is onder te verdelen in:
. West-Afrika
. Oost-Afrika
. Centraal-Afrika
. Zuidelijk Afrika
. Noord-Afrika

Sahara
De Sahara is de grootste woestijn ter wereld en bestrijkt bijna een derde deel van het Afrikaanse continent. De afgelopen jaren heeft de woestijn zich zelfs uitgebreid als gevolg van droogte. Hier en daar houdt bevloeiing de woestijnvorming tegen, maar op den duur maakt die bevloeiing de bodem zout en onvruchtbaar.

Platteland
De meeste Afrikanen wonen op het platteland. Meestal verbouwen ze hun eigen voedsel. Zelden komt het voor dat zij genoeg hebben om ook iets te verkopen of te ruilen. Vele families bebouwen al generaties lang dezelfde akkers en wonen met hun hele familie in hetzelfde dorp. Soms trekt de jeugd naar de stad om voor een paar jaar geld te verdienen, bijvoorbeeld in de mijnbouw of in een fabriek. Ze komen dan met spaargeld terug en stichten een gezin.

Er worden veel verschillende gewassen verbouwd, afhankelijk van de locatie. In de vruchtbare tropische gebieden en regenwouden verbouwt men bijvoorbeeld yams, cassave en bananen, terwijl de boeren in drogere streken vee fokken en graan verbouwen.

Stammen
De dorpen op het platteland worden door verschillende stammen bevolkt. Sommige volksstammen, zoals de Kikuyu's in Oost-Afrika, leven al generaties lang in hetzelfde dorp. Andere volken, zoals de Arabieren, zijn nog niet zo lang geleden vanuit andere delen van Afrika of zelfs andere continenten naar hun huidige woongebied gekomen. Weer andere volkeren trekken voortdurend naar nieuwe oorden. Hiervan zijn de nomaden een bekend voorbeeld.

De verschillende culturen houden niet op bij de landsgrenzen. Mensen met dezelfde cultuur wonen soms in delen van een aantal aangrenzende landen. Andersom wonen in één land vaak verschillende stammen.

Steden
De grootste steden in Afrika zijn Lagos in Nigeria (9 miljoen inwoners), Kinshasa in Dem. Rep. Congo (8,4 miljoen inwoners) en Caïro in Egypte (7,9 miljoen inwoners).

Oorlogen, hongersnoden, en armoede
In Afrika komen veel burgeroorlogen voor. Deze worden dikwijls veroorzaakt door politieke onrust, twisten en corrupte regeringen. In Tsjaad woedde jarenlang een burgeroorlog tussen het woestijnvolk de Toeareg, gesteund door Libië, en de boeren uit vruchtbaarder streken. Gevechten tussen de Ndebele- en Shonastammen in Zimbabwe hebben aan velen duizenden mensen het leven gekost. De burgeroorlog in Rwanda tussen Hutu's en Tutsi's is een voorbeeld van een recente burgeroorlog waarin meer dan 800.000 doden vielen te betreuren.

Ook hongersnood veroorzaakt veel ellende. Als de oogst tegenvalt, verhongeren er binnen een paar maanden duizenden of zelfs miljoenen mensen. Tegenvallende oogsten kunnen het gevolg zijn van waterschaarste, verwoestijning en klimaatveranderingen.

Veel industrielanden hebben belangen in de ontginning van grondstoffen in Afrika, denk maar aan mijnbouw (koper, goud, diamant), aardolie, koffie. De exploitatie van deze grondstoffen, alsook het bezit van watervoorraden in gebieden met waterschaarste, is oorzaak van conflicten.

Officiële talen
. Arabisch: Egypte, Soedan, Marokko, Tunesië, Algerije, Libië, Mauritanië, Westelijke Sahara en Eritrea.
. Frans: Senegal, Guinee, Mali, Ivoorkust, Burkina Faso, Togo, Benin, Niger, Tsjaad, Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Kinshasa, Congo-Brazzaville, Rwanda, Gabon en Madagaskar.
. Engels: Nigeria, Gambia, Ghana, Sierra Leone, Liberia, Uganda, Zambia, Malawi, Zimbabwe, Botswana, Kenia, Namibië en Zuid-Afrika.
. Portugees: Angola, Guinee-Bissau, Kaapverdië, Sao Tomé en Principe, en Mozambique.
. Swahili: Tanzania, Kenia en delen van Uganda.
. Afrikaans: Zuid-Afrika
Er zijn ook landen die nog andere talen als officiële taal of talen hebben.

Klimaat
Het hele jaar door heerst er een hoge (of tenminste een vrij hoge) temperatuur. Er valt 50 tot 150 centimeter neerslag per jaar. (Wat in gematigde streken voldoende zou zijn voor een gesloten bos, maar niet in tropische en subtropische gebieden met hun veel hogere verdamping). Er is afwisselend een nat en droog seizoen.

Vegetatie
tropisch regenwoud
tropisch en subtropische savanne
open savanne
woestijnen en halfwoestijnen van de (sub)tropen
hardbladige vegetatie
subtropisch regenwoud

Staten
Afrika bestaat uit 53 onafhankelijke staten en een aantal niet-onafhankelijke gebieden.

Onafhankelijke landen
Algerije - Angola - Benin - Botswana - Burkina Faso - Burundi - Centraal-Afrikaanse Republiek - Comoren1 - Congo-Brazzaville - Congo-Kinshasa - Djibouti - Egypte (gedeelte ten westen van de Landengte van Suez) - Equatoriaal-Guinea - Eritrea - Ethiopië - Gabon - Gambia - Ghana - Guinee - Guinee-Bissau - Ivoorkust - Kaapverdië1 - Kameroen - Kenia - Lesotho - Liberia - Libië - Madagaskar1 - Malawi - Mali - Marokko - Mauritanië - Mauritius1 - Mozambique - Namibië - Niger - Nigeria - Rwanda - Sao Tomé en Principe1 - Senegal - Seychellen1 - Sierra Leone - Soedan - Somalië - Swaziland - Tanzania - Togo - Tsjaad - Tunesië - Uganda - Zambia - Zimbabwe - Zuid-Afrika

Niet-onafhankelijke gebieden
Bassas da India1 - Canarische Eilanden1 - Ceuta - Europa1 - Glorieuzen1 - Juan de Nova1 - Madeira1 - Mayotte1 - Melilla - Réunion1 - Tromelin1

Gebieden met betwiste status / bezette gebieden
Somaliland - Westelijke Sahara

1 Hoewel deze eilanden niet op de Afrikaanse continentale plaat liggen, worden zij gewoonlijk toch beschouwd als behorend tot Afrika.

Zie Afrikaanse Kunst.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrika

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 180.