kunstbus
Dit artikel is 30-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

amber

Amber

Hex #FFBF00 (255,191,)

1. Amber (kleur), de geelrode kleur van barnsteen
2. Amber (potvis), een afvalproduct uit de darmen van potvissen

1. Amber is een oranje-gele kleur die haar naam te danken heeft aan de kleur van barnsteen, die in het Engels ook "amber" genoemd wordt. De naam wordt onder meer gebruikt voor biersoorten die amberkleurig zijn. Door verwarring met de Engelse naam wordt het woord "amber" ook wel eens (onjuist) gebruikt als synoniem voor barnsteen.
De middelste lamp van een verkeerslicht heet officieel geel, in de volksmond oranje en in het Engels amber. Het laatste komt men ook vaak tegen in vertalingen uit het Engels. De in de twintigste eeuw veel gebruikte VT220-terminals hadden amberkleurige letters op zwart scherm. Ook deze benaming is door vertaling ontstaan.

2. Amber, ook wel amberGris, is een overwegend grijskleurig, hard was-achtig product uit het darmstelsel van potvissen.
Een theorie is dat amber wordt gevormd uit de verteerde rugschilden van inktvissen, het hoofdvoedsel van potvissen. Omdat soms delen van de harde, snavelachtige bek van inktvissen in amberklompen worden gevonden, is een verklaring dat amber wordt gevormd om deze harde onverteerbare delen makkelijker het darmstelsel van de potvis te laten passeren. AmberGris spoelt aan op stranden en drijft soms in klompen tot 45 kg op zee rond en wordt dan wel eens door vissers opgepikt.
AmberGris wordt gebruikt als geurstof bij de productie van parfum. Door de hoge prijs en de onzekere aanvoer en kwaliteit wordt het nog weinig gebruikt. Om de geur van amberGris na te bootsen zijn er diverse synthetische geurstoffen ontwikkeld, zoals Grisalva, Ambreine en Ambroxan.
Als plantaardig alternatief kan de geurstof labdanum worden gebruikt, de hars van de cistusroos (Cistus Labdanifer), deze komt in bepaalde geuraspecten overeen. Ook ambrettezaad en engelwortel extracten worden hiervoor gebruikt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.