kunstbus
Dit artikel is 30-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Amblève

De Amblève (Duits: Amel) is een rivier in de Ardennen, provincie Luik, in het stroomgebied van de Maas.

De gemeenten aan de Amel zijn Amel, Weismes, Malmedy, Stavelot, Trois-Ponts, Stoumont, Aywaille en Comblain-au-Pont.

De Duitse benaming Amel en de Franse benaming Amblève worden beide zowel voor de rivier als voor de gemeente en plaats in de Duitstalige Gemeenschap gebruikt.

De fysische kenmerken
De rivier ontspringt in de plaats Honsfeld in de gemeente Büllingen, op 640m boven de zeespiegel. Het bekken is gelegen in de Hoge Ardennen. De Hoge Ardennen is een hoogst gelegen regio van België. Baraque Michel is met 674 meter één van de hoogste punten van België en vormt een deel van de waterscheiding van het bekken van de Amblève. De monding van de Amblève nabij Comblain-au-Pont is daarentegen op slechts 120 meter gelegen. De Amblève heeft hierdoor een erg hoog verhang.

De vallei van de Amblève is vooral erg smal. Nabij Fond de Quareux is de vallei het smalst, terwijl de vallei nabij het dorpje Cheneux relatief breed is. De vallei is één van de mooiste gebieden in de Hoge Ardennen.

De belangrijkste zijrivieren van de Amel:

Chefna
Eau Rouge
Lienne
Roannay
Salm
Warche

De Rubicon is een onderaardse bijrivier die de grotten van Remouchamps heeft gevormd.

Recreatie
Er zijn heel wat recreatiemogelijkheden. Naast kamperen of wandelen, is vooral kajak de voornaamste sportbeoefening in de regio. Ten zuiden van Spa is het circuit van Francorchamps gelegen. Hier vinden regelmatig wedstrijden van motorsport plaats.

De Amel is vooral bekend omwille van de watervallen van Coo. Deze ontstond nadat monniken in de 18e eeuw een meander doorstaken om een watermolen aan te drijven. De drooggevallen meander wordt nu gebruikt als spaarbekken van een hydro-elektrische centrale. Even verder bij Nonceveux, is de rivier bezaaid met rotsblokken de "Fonds de Quareux". Bij Comblain-au-Pont stroomt de rivier in de Ourthe.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ambleve


Pageviews vandaag: 33.