kunstbus
Dit artikel is 30-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

animistische religie

Animistische religie

Animisme (van Latijn animus: geest) is een natuurlijke of natuurgodsdienst waarbij geesten- en voorouderverering het belangrijkst zijn. Een animist gelooft in het bestaan van goede en kwade geesten, die kunnen huizen in onder meer bomen, dieren en gebruiksvoorwerpen. De geesten moeten goed gestemd worden gehouden door hun offers te brengen, het houden van rituelen, rituele dansen en het houden van taboeregels. Animisme doordrenkt het hele leven van de aanhangers ervan.

Het komt in vrijwel de hele wereld in vele variaties voor, hoewel het minst daar waar het christendom de grootste godsdienst is, zoals in Europa en Noord-Amerika. Evenwel neemt het animisme in deze gebieden enigszins toe, naarmate het christendom door de secularisatie terrein verliest. Vaak zijn dit dan mengvormen van sjamanisme en New Age-achtige stromingen. De animistische variant in moslimgebieden is vaak een vermenging met gebruiken uit de islam en wordt daarom ook wel volksislam genoemd.

Hedendaagse voorbeelden
. Tientallen Maleisiërs hebben sinds 9 september 2006 een bedevaart gemaakt naar het dorp Kampung Paya in het noorden van Maleisië, waar een betelpalm zich heeft getooid met een menselijk gelaat. Kranten hebben foto's gepubliceerd van een gezicht op een blad op de zeven meter hoge palmboom. Het onverklaarbare fenomeen, dat het traditioneel sterke animisme in de omgeving voedt, doet de dorpelingen spreken van een geestenboom.
. De marapu-religie op het Indonesische eiland Soemba wordt gerekend tot de animistische religies.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Animistische_religie

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 192.