kunstbus
Dit artikel is 06-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anna van Saxen

Anna stond bekent om haar woede uitbarstingen en wispelturig gedrag en depressieve buien.
Ze misdraagt zicht in het openbaar zoals bij de doop van Maurits. Ze drinkt teveel en
geeft veel te veel geld uit.
Uiteindelijk wordt ze naar Keulen gestuurd en krijgt Anna van Saksen een affaire met haar Vlaamse (Antwerpen) adviseur, advocaat Jan Rubens. Jan Rubens was de vader van Peter Paul Rubens (1577-1640), de beroemde Vlaamse schilder.
Anna van Saksen werd zwanger van Jan Rubens en een bastaard kind werd geboren: Christine van Dietz (1571- )
Normaal gesproken werd de doodstraf uitgesproken in die tijd maar waarschijnlijk door toedoen van Maria Pijpelinx, de vrouw van Jan Rubens, en de 'ontoerekeningvatbaarheid' van Anna, werd Jan Rubens met zijn familie in 1568 verbannen, naar Siegen, Westphalen (Duitsland), waar Peter Paul Rubens wordt geboren.
In 1570 verlaat Anna van Saksen de Oranjes en in 1571 bevalt ze van haar bastaard dochter.
Doordat de kerk en de familie van Anna, vanwege haar gestoordheid, geen bezwaar maakte tegen een scheiding, trouwde Willem de Zwijger in 1561 met Charlotte de Bourbon-Montpensier (1546-1582).
Er wordt beschreven dat Anna van Saxen volkomen krankzinnig is geworden, spuugde en het schuim op haar mond had. Anna van Oranje (32 jaar) is op 18 december 1577 in Dresden aan uitputting overleden en ligt begraven in Meissen.Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 23.