kunstbus
Dit artikel is 30-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anne FrankA Tribute

Het Klokhuis - Anne Frank (deel 1) (deel 2 Anne Frank wordt in 1929 geboren in Frankfurt am Main in Duitsland. In 1933 komt in Duitsland de nationaal-socialistische, anti-joodse partij van Hitler aan de macht. Anne Franks joodse ouders Edith en Otto Frank zien in Duitsland geen toekomst voor henzelf en de kinderen. Zij vluchten in 1933 naar Nederland. Anne is dan vier jaar. Tot haar elfde jaar groeit zij onbezorgd op in het betrekkelijk veilige Nederland. In 1940 wordt Nederland door Duitsland bezet en komt er een eind aan de veiligheid die Nederland biedt.

Na de bezetting in mei 1940 nam de Duitse overheid ook in Nederland maatregelen om joden af te zonderen van de rest van de bevolking. Voor Anne was het een ingrijpend moment toen zij afscheid moest nemen van haar medeleerlingen en onderwijzeres, en overgeplaatst werd naar een joodse school. Joden moesten een davidsster gaan dragen, zodat zij herkenbaar zouden zijn op straat. Bij bioscopen, caf├ęs of theaters verschenen bordjes 'Voor Joden verboden'.

In 1942 beginnen de deportaties naar 'werkkampen'. Vanaf juli 1942 zette de Duitse bezettingsmacht in Nederland een grote operatie in gang om de joden af te voeren naar Oost-Europa. Joodse gezinnen kregen het bericht dat ze hun koffers moesten pakken om daar te gaan werken. Ze werden van huis opgehaald, op de trein gezet naar het doorgangskamp Westerbork in Drenthe en van daaruit naar vernietigingskampen in Oost-Europa gebracht. Meer dan 100.000 joodse mannen, vrouwen en kinderen uit Nederland werden daar vermoord. In totaal zijn zo'n zes miljoen Europese joden gedood.

Annes ouders zien kans om onder te duiken in het achterhuis van het bedrijf van Otto Frank. In de twee jaar dat zij verborgen zit schrijft Anne-Frank haar dagboek in het Achterhuis. Ze schreef over haar ervaringen als jong, ambitieus meisje op een benauwd kamertje. Later - als ze weer vrij was - wilde ze schrijfster worden.

Twee jaar lang wist de familie zich voor de Duitsers te verbergen, maar toen werden ze verraden. In augustus 1944 worden de onderduikers gearresteerd en gedeporteerd. Anne-Frank komt via de kampen Westerbork en Auschwitz in het kamp Bergen-Belsen terecht. Daar sterft zij in maart 1945, vijftien jaar oud, in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. Ook haar moeder en haar zus stierven daar. Alleen vader Otto Frank overleefde het kamp.

Na de oorlog kreeg Otto Frank van Miep Gies, een vrouw die de familie bij de onderduik had geholpen, een stapel schriften overhandigd. Het waren de dagboeken van zijn dochter Anne. Hij ging er een paar uitgeverijen mee langs, en in 1947 werd het dagboek uitgeven onder de titel Het Achterhuis. Wereldberoemd werd het na een Amerikaanse toneelbewerking in 1955, net op tijd om het Achterhuis, dat op de nominatie stond om gesloopt te worden, te sparen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.