kunstbus
Dit artikel is 30-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antonius van Padua

Antonius van Padua (Lissabon, 15 augustus 1195 - Padua, 13 juni 1231) is een kerkleraar en heilige die theoloog en minderbroeder was.

Hij sloot zich in 1210 aan bij de Augustijnen in Lissabon. In 1212 verhuisde hij naar Coimbra om niet langer door familieaangelegenheden gestoord te worden in zijn geestelijke ontwikkeling. Onder de indruk gekomen van de eerste martelaren van de Minderbroeders sloot hij zich in 1220 bij hen aan. Hij trok naar Noord-Afrika om aldaar het Christelijke geloof te verspreiden onder de moslims. Later was zijn werkterrein Frankrijk en Italië. Waarschijnlijk werd hij in 1222 te Forli tot priester gewijd. Veel gelovigen vonden door zijn toedoen de "juiste" weg terug. Op last van Franciscus van Assisi doceerde hij theologie aan zijn medebroeders. Hij stierf in 1231 en werd nog geen jaar later door Paus Gregorius IX heilig verklaard. In 1946 werd hij als 'leraar van het evangelie' tot kerkleraar uitgeroepen.

In katholieke kringen wordt Antonius aangeroepen om verloren zaken terug te vinden:
Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik m'n (sleutels) vind.
Heilige Antonius, lieve sint, zorg dat ik m'n (sleutels) vind.

Als het voorwerp is teruggevonden moet men ook de Heilige Antonius bedanken.

Hij is de patroonheilige van de Franciscanen, verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden en patroon tegen schipbreuk, de pest en koorts.

Rond zijn graf is de basiliek Basilica di Sant'Antonio in Padua gebouwd.

Wetenswaardigheden
De teunisbloem is naar hem vernoemd omdat die rond zijn feestdag (13 juni) bloeit. De gemeente Sint Anthonis in Noord-Brabant heet naar Antonius van Egypte, of Antonius met het varken.

In Achel (B3930 Hamont-Achel België) wordt Sint Antonius van Padua vereerd sedert 1493. Tijdens de Franse revolutie werd de plaats van verering, het klooster van de Franciscanessen in het Catharinadal, vernield. Het beeld van de heilige werd gered en overgebracht naar de parochiekerk. Elk jaar op de zondag na de dertiende juni (naamfeest) wordt het beeld even teruggebracht naar het Catharinadal. Het gaat gepaard met een processie/ommeganck die een historisch en een religieus gedeelte bevat. In de namiddag is er een spontaan dorpsfeest in een verkeersvrij centrum.

Het nummer "Heilige Antonius" van de Limburgse band Rowwen Hèze gaat over Antonius van Padua waarin de heilige Antonius zegt: Beste vrind, witte da. Het is beter iets moois te verliezen, dan dat ge het nooit hebt gehad.

Weerspreuken
Als Sint-Antoon de zon doet schijnen, ziet de boer zijn zorgen verdwijnen.
Is Sint-Antonius nat, dan drinkt de boer zich zat.
Sint-Antonius schoon en helder, vult 't vat en ook de kelder.


De H. Antonius van Padua mag niet verward worden met de heilige Antonius van Egypte.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Antonius_van_Padua

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.