kunstbus
Dit artikel is 27 01 2018 16:57 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

aquifer

Aquifers zijn zoutwaterhoudende lagen die zich diep onder het aardoppervlak bevinden. Het zoute water zit in de poriën van de gesteentelagen. Dit water kan niet als drinkwater worden gewonnen, omdat het zoutgehalte te hoog is. Als er CO2 in aquifers wordt gepompt, zal dit gedeeltelijk oplossen in het zoute water. Het is ook mogelijk dat het in sommige formaties zal reageren met silicaat zodat carbonaten en bicarbonaten ontstaan, die dan op deze manier miljoenen jaren "vast zitten". Men spreekt van fixatie.

Hoe opslag mogelijk ook zou kunnen uitwerken is gebleken op 12 augustus 1986 in Kameroen. Door onduidelijke oorzaken - hevige regenval, een aardbeving, een vulkaanuitbarsting? - is er een aanzienlijke hoeveelheid CO2 vrijgekomen uit het Nyos Meer in het westen van Kameroen. Omdat CO2 zwaarder is dan lucht, bleef de wolk CO2 dicht bij de grond, terwijl hij zich met een snelheid van 20 tot 50 km per uur voortbewoog. Dit heeft geleid tot de dood door verstikking van ongeveer 1700 mensen en van veel vee en andere dieren tot op 23 km afstand van het meer. Het water in de diepe lagen van Lake Nyos - dieper dan 200 meter - heeft een extreem hoge CO2-concentratie: het bevat 15 keer zijn eigen volume aan CO2. De CO2 is afkomstig van een vulkaan op de bodem van het meer. Door de druk van de 200 meter dikke waterlaag kan het CO2 normaal gesproken niet naar de oppervlakte komen.

Nabij Berlijn is men ook bezig met een project met als doel om CO2 op slaan in een aquifer. Het project heet ‘CO2sink’. Het is een samenwerkingsproject waar Shell ook bij betrokken is.

Creative Commons bronnen:
 • http://betavak-nlt.nl/dmedia/media/site-files/a8381/b502a/75629/13b5f/9fef1/nlt3-v118-CO2-opslag-versie1-3-Mei-2015.pdf - CO2-opslag: Zin of onzin?

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.