kunstbus
Dit artikel is 30-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Armenië

Armenië, officieel de Republiek Armenië is een land in Azië dat vaak tot Europa gerekend wordt. Het land is in 1991 onafhankelijk geworden van de Sovjetunie.

Geschiedenis
Armenië omvatte vroeger een veel groter gebied dan nu. In de 17e eeuw werd het land opgedeeld. In de 19e eeuw kwam een groot deel van Armenië onder bestuur van het Russische Rijk.
Na de Eerste Wereldoorlog maakte Armenië samen met Georgië en Azerbeidzjan deel uit van de Kaukasische Federatie. Zo konden deze drie landen van 1918 tot 1920 onafhankelijk blijven, waarbij Armenië werd aangeduid als de Democratische Republiek Armenië.
In 1920 werd Armenië veroverd door het Rode Leger en bij de Sovjetunie gevoegd, waarna het werd hernoemd tot de Armeense SSR.
In februari 1988 vond er een zware aardbeving plaats in het noorden van het land. Ook in dat jaar ontstond er een conflict met Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach, wat als autonome republiek binnen Azerbeidzjan lag en waar veel Armeniërs wonen.
In augustus 1990 werd Armenië onafhankelijk van de Sovjetunie. Nagorno-Karabach werd veroverd door het Armeense leger, waarna de bevolking er de Karabachrepubliek uitriep. De huidige president van Armenië was daarvoor president van deze Karabachrepubliek.

Inwoneraantal: 3.215.900 (2005) (107,9 / km² (2005))
Bevolkingsgroepen: Armeniërs 93%, Azeri's 3%, Koerden 2%, Russen 2%
Analfabetisme: mannen 1%, vrouwen 2%
Talen: Armeens (officiële taal), Russisch
Religie: Armeens-apostolische kerk 94%, Russisch Orthodoxe kerk, Armeens-Katholieke Kerk, Protestantisme

Belangrijkste steden in Armenië zijn:
Jerevan (hoofdstad) 1.248.700
Gyumri 211.700
Vanadzor 172.700 (inwoneraantallen 1999)

Geografie en bevolking:
Armenië behoort tot de weinige landen die niet aan zee liggen. De lengte van de landsgrenzen bedraagt 1254 km: 787 km met Azerbeidzjan (waarvan 221 km met de exclave Nachitsjevan), 164 km met Georgië, 35 km met Iran en 268 km met Turkije)
Het gebied is voornamelijk bergachtig en tamelijk bosrijk met enkele snelstromende rivieren. De Aragats is met 4095m boven zeeniveau de hoogste berg van het land. De grootste rivieren zijn de Araks, de Debed en de Hrazdan. Het grootste meer van Armenië is het Sevanmeer (Sevana Litj).

Politieke situatie
Zowel bij de presidentsverkiezingen als bij de parlementsverkiezingen van 2003 was er zowel in binnen- als buitenland (OVSE en Raad van Europa) kritiek op het onvoldoende democratische karakter. Een grondwetswijziging die volgens de oppositie de macht van de president verder zou hebben uitgebreid, slaagde er bij een referendum niet in het quorum van voorstemmen van 1/3 van de bevolking te bereiken.

In de buitenlandse politiek en economie is het land sterk van Rusland afhankelijk, maar zoekt thans ook tot de Verenigde Staten toenadering. Hoewel de economische groei sterk is (12,5% groei in 2002, 7% verwachte groei in 2003), is het land nog erg arm, en vele Armeniërs leven van deviezen, gestuurd door Armeniërs in het buitenland. Ook is de Armeense buitenlandse schuld erg hoog.

Armenië is een land dat sinds kort graag wil meedoen met het westen. De Armeense Publieke Radio en Televisie is een "actief lid" van de European Broadcasting Union geworden. Hierdoor kan ze deelnemen aan onder andere het Eurovisiesongfestival. Dit is in 2006 voor het eerst gebeurd.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Armeni%C3%AB

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.