kunstbus
Dit artikel is 21-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

August Bebel

Ferdinand August Bebel (Deutz bij Keulen, 22 februari 1840 - Passugg (Zwitserland), 13 augustus 1913) was een van de oprichters van de georganiseerde sociaaldemocratische arbeidersbeweging in Duitsland. Zijn politieke loopbaan begon in het liberaaldemocratische verenigingscircuit van arbeiders en ambachtslieden, voordat hij marxist werd.

Decennialang werkte hij met Wilhelm Liebknecht samen, met wie hij in 1869 de Duitse Sociaal Democratische Arbeiders Partij (Sozialdemokratische Arbeiterpartei = SDAP) oprichtte. In 1875 verenigde hij te Gotha de sociaaldemocraten met de lassalleaanse socialisten En ging de SDAP op in de Sozialistische Arbeiterpartei welke sinds 1891 Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) heet. Sinds 1892 was Bebel een van twee SPD-voorzitters. Een populaire bijnaam van hem werd Arbeiterkaiser.

Bebel representeerde het zogeheten marxistische centrum van de SPD, tussen de linkse en de 'revisionistische' vleugel. Hij was een van de belangrijkste parlementsleden in het Duitse Rijk en ook auteur. Hij was fractieleider, en hoofdredacteur van Vorwärts en Die Neue Zeit.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 64.