kunstbus
Dit artikel is 30-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

AustraliëAustralië is de naam van het continent dat ten zuidoosten van Azië ligt, tussen de Indische en de Grote Oceaan.

Australië wordt in dit artikel gedefinieerd als:
. het Australisch vasteland;
. de eilanden op het Australisch continentaal plat;
. eilanden die niet op het Australisch continentaal plat liggen maar gewoonlijk beschouwd worden als behorend tot Australië.

Tot Australië behoren volgende gebieden:
. Ashmore- en Cartiereilanden
. Australië (land)
. Oostelijk Indonesië (gedeelte ten oosten van de Halmaherazee, de Ceramzee en de Arafurazee)
. Koraalzee-eilanden (Deze eilanden liggen niet op het Australisch continentaal plat maar worden toch beschouwd als behorend tot Australië.)
. Nieuw-Zeeland
. Papoea-Nieuw-Guinea (gedeelte ten zuidwesten van de Bismarckzee en de Salomonszee)

Voor de ontdekking van Australië
Ongeveer 50.000 jaar geleden kwamen de eerste mensen naar Australië. Deze eerste bewoners zijn de Aboriginals. Omdat er 50.000 jaar geleden veel water bevroren was, kwamen er natuurlijke bruggen van Azië naar Australië waardoor mensen en dieren naar Australië konden lopen. Dit was een proces van circa 40.000 jaar. De aarde warmde op en het ijs begon te smelten. Zo werd Australië een eiland.

In het jaar 150 werd er voor het eerst over Australië geschreven door de Grieken. Ze noemde het land "Terra Australis" oftewel Zuidkust. Veel mensen waren gefascineerd door het onbekende land en gingen er naar op zoek.

De ontdekking
Vanuit Europees perspectief gezien, werd Australië in 1606 ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon met zijn schip het Duyfken. Ze legden aan in Golf van Carpentaria in het noorden van Australië. De Nederlanders ontdekten echter niets wat voor hun interessant was - Nederland was op dat punt een handelsnatie - en lieten Australië voor wat het was. De inheemse Aborigines, met hun primitieve materiële cultuur, waren niet in staat voldoende goederen te produceren om het voor handelaars de moeite waard te maken om hen te bezoeken.

10 jaar later bereikte een ander Hollands schip de westkust van Australië en de kapiteins van de twee schepen noemde het land "Nieuw Holland". Uit de koers geraakte schepen op weg naar Nederlands-Indië liepen wel eens vast voor de woestijnachtige kust van West-Australië.

In 1642 ronde kapitein Abel Tasman Van Diemensland (het huidige Tasmanië) en ontdekte daarmee dat Australië een eiland was. Ook Abel Tasman kon weinig interessante handelswaar vinden op zijn ontdekkingen: Tasmanië en Nieuw-Zeeland. Meer nog, Tasman werd bij Nieuw-Zeeland geconfronteerd met kannibalisme, wat een afschrikkende werking had.

Om min of meer dogmatische redenen meenden de geografen destijds dat er, als tegenwicht tegen de noordelijke continentmassa's, ook een groot zuidelijk continent, "Terra Australis" (Latijn voor "Zuidland"), moest bestaan, dat een groot deel van het zuidelijk halfrond in beslag zou nemen. Hoewel "Nieuw-Holland" veel kleiner was dan dit veronderstelde "Zuidland", werd in de 18e eeuw besloten om "Nieuw-Holland" voortaan de naam "Australië" te geven.

Het waren de Britten met de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook, die als de Columbus van Australië wordt gezien, die aan het einde van de 18e eeuw het zuidoostelijk deel van het continent als landbouw- en veeteeltkolonie in gebruik begonnen te nemen. Ze noemde dit nieuwe land "Nieuw-zuid Wales".

In die tijd waren er in Engeland veel gevangenen. De meeste van hun werden naar Verenigde Staten overgebracht maar toen Verenigde Staten onafhankelijk werd moesten de Engelse een nieuwe oplossing bedenken voor het probleem. Australië werd een strafkolonie waar Engelse gevangenen hun eigen huizen en faciliteiten moesten bouwen. Wanneer de eerste gevangenen aankwamen zagen ze dat het land slecht en droog was in "Nieuw-Zuid Wales", daardoor besloten ze een stuk naar het noorden te varen. Op 26 januari 1788 kwamen ze aan land op de plek die we nu Sydney noemen. Nadat de gevangenen hun huizen gebouwd hadden ontstond een nieuwe stad. Toen de stad af was begonnen de gevangenen de rest van Australië te verkennen.

Toen ze de Aboriginals tegenkwamen hebben ze er honderdduizenden uitgemoord, van de oorspronkelijke 600.000 Aboriginals zijn er nu nog maar 150.000 over. Zo werden er grote stukken land van de Aboriginals overgenomen. Niet alleen gevangenen wilden naar Australië maar ook vrije mensen. De regering van Engeland gaven hun gratis stukken land in Australië maar later werd het land verkocht omdat de Engelse regering geldproblemen had.

In 1849 werd er voor het eerst goud gevonden in Australië en toen ging het snel. Mensen van over heel de wereld kwamen naar Australië in de hoop goud te vinden en snel rijk te worden.

1901-1945
In 1901 keurde Australië een federale grondwet goed en werd een zelfregerend deel (dominion) van het Britse Rijk. Australische troepen namen aan beide wereldoorlogen deel. in de tweede wereldoorlog vochten Australische eenheden onder andere op Ambon, in Egypte, op Kreta en in de Pacific.

Melbourne werd de eerste hoofdstad, maar in 1911 schreef de regering een prijsvraag uit voor het ontwerp van een nieuwe hoofdstad. Het winnende ontwerp van de Amerikaanse architect Walter Burley Griffin werd uitgevoerd vanaf 1913, en in 1927 werd het aldus ontstane Canberra de nieuwe hoofdstad.

1945-heden
Sinds de Tweede Wereldoorlog is Australië veranderd door een streng immigratieprogramma. Hierdoor werden lange tijd uitsluitend blanke Europeanen toegelaten, maar sinds de jaren '80 is de instroom van Aziaten sterk toegenomen. Dit alles leidde tot wrijving in de samenleving, en in 1996 behaalde Pauline Hanson met haar One Nation Party en een programma gebaseerd op xenofobe uitgangspunten 1 miljoen stemmen.

Het Gemenebest Australië verwierf zijn onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 1901. Het land is nu een constitutionele monarchie met als staatshoofd koningin Elizabeth II, vertegenwoordigd in Australië door de Gouverneur-Generaal: een referendum om een republiek te vestigen werd in 1999 afgewezen.

Bestuurlijke indeling
Australië bestaat uit 6 staten, 2 territoria en 1 federaal territorium (het Australisch Hoofdstedelijk Territorium)
De zes staten zijn Nieuw-Zuid-Wales met de hoofdstad Sydney, Queensland met de hoofdstad Brisbane, Tasmanië met de hoofdstad Hobart, Victoria met de hoofdstad Melbourne, West-Australië met de hoofdstad Perth en Zuid-Australië met de hoofdstad Adelaide.
De twee territoria zijn het Noordelijk Territorium met de hoofdstad Darwin en het Jervis Bay Territorium.
Het federaal territorium is het Australisch Hoofdstedelijk Territorium met de hoofdstad Canberra.

Geografie
Australië, het kleinste continent en door sommigen ook beschouwd als het grootste eiland, bestaat grotendeels (ongeveer 3/4) uit woestijn. Enkel in het noordoosten zijn er regenwouden, die verder naar het zuiden vaak meer subtropisch dan tropisch zijn. Daar komen de meeste diersoorten voor. Ook in de dorre, hete binnenlanden komen vele soorten voor. In het binnenland zijn er naast woestijnen ook steppe- en savanneachtige gebieden, de scrublands, waar bijvoorbeeld de kangoeroes leven. De meeste dieren van Australië, en dat geldt vooral voor de buideldieren, zijn uniek. Deze zijn een voorbeeld van adaptieve radiatie en nog vrij primitief. Vermoedelijk hadden de Australische buideldieren ooit maar een beperkt aantal voorouders. Ook bestaan er in Australië grootpoothoenders die hun eieren in hopen rottend plantenmateriaal uitbroeden en de temperatuur daarvan controleren (thermometervogels); zodra de kuikens geboren zijn, laten ze die aan hun lot over.

Australië wordt in het noorden door de Timorzee, de Arafurazee, de Golf van Carpentaria en de Straat Torres begrensd, in het oosten door de Koraalzee en de Tasmanzee en ten zuiden door de Straat Bass en de Grote Australische Bocht. De Indische Oceaan ligt ten zuiden en westen van Australië. Het land heeft een totale kustlijn van 25.760 km.

Aan de oostkust liggen bergketens inclusief de hoogste berg, de Mount Kosciuszko, met een hoogte van 2228 meter. Andere bekende bergen en rotsen zijn: Uluru (Ayers Rock), Kata Tjuta (de Olga's), Mount Augustus, de Devils Marbles en Wave Rock.

Australië is het laagste en vlakste continent. Een groot deel van het woestijngebied ligt net boven de zeespiegel met in het westen het Centrale Laagland en het Westelijk Plateau.

Ondanks het droge klimaat kent Australië rivieren waarvan vele een deel van het jaar helemaal droog staan. Het land heeft 2 belangrijke rivieren die het hele jaar door water bevatten: de Murray en de Darling.

Er bevinden zich in het land ook meren zoals het Eyremeer, het Torrensmeer en het Gairdnermeer die meestal droog liggen.

De zes grootste steden zijn:
Sydney 4.395.000
Melbourne 3.730.000
Brisbane 1.843.000
Perth 1.843.000
Adelaide 1.074.000
Canberra 323.000

Bezienswaardigheden
Nationaal park Uluru-Kata Tjuta met Uluru (Ayers Rock) en Kata Tjuta (The Olgas)
Nationaal park Kakadu
Willandramerengebied
Groot Barrièrerif

Geloof
37% Rooms-katholieken
2,8% Anglicanen
3,8% Presbyterianen
7,5% Uniting Church in Australia
10.5% Methodisten
1,1% Moslims
,4% Hindoes
26,9% overige religies
10,5% overige christenen

Klimaat
De seizoenen in Australië zijn tegengesteld aan die van het Noordelijk Halfrond. De lente duurt van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus. Australië heeft voor het grootste gedeelte een subtropisch klimaat, in het uiterste noorden heerst een tropisch klimaat.
Midden-Australië heeft een echt woestijnklimaat. In de zomer kunnen de temperaturen zeer hoog oplopen. In de winterperiode kan het 's nachts flink afkoelen. Hier valt minder dan 250 mm neerslag per jaar en het droge seizoen duurt meer dan acht maanden.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Australi%C3%AB_(land).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.