kunstbus
Dit artikel is 14-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Avignon

Avignon is een stad in het zuiden van Frankrijk, in het departement Vaucluse. De stad is bereikbaar via de A7 en ligt niet ver van Orange. Avignon telt 85.935 inwoners (1999), die Avignonais worden genoemd.

Avignon heeft de bijnamen "Babylon aan de Rhône", en "Provençaalse pausenstad".

Het historische centrum is omgeven door een hoge stadsmuur van 4,2 kilometer lang met zeven poorten. Het centrum staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis
In 1309 zette Paus Clemens V de Babylonische ballingschap der pausen (1309-1376) in, waardoor de pauselijke residentie naar Avignon werd verplaatst. De pausen hadden de heerschappij over Avignon in 1348 gekocht en samengevoegd met het eerder verworven Comtat Venaissin. Dit bleef een pauselijke staat tot de Franse annexatie in 1791. Avignon is dus strikt genomen nooit een Franse provincie geweest; die waren een jaar eerder, in 1790, afgeschaft en vervangen door departementen. Toch hoort Avignon thuis in de lijst van voormalige zelfstandige landen op het grondgebied van het huidige Frankrijk.

Bezienswaardigheden
. Saint André Fort
. Palais des Papes (Pausenpaleis), een dominant en burchtachtig gebouw, waar negen pausen verbleven in de periode 1309 - 1376.
Het Pausenpaleis (Frans: Palais des Papes) in Avignon in Frankrijk is het grootste gotische bouwwerk van de middeleeuwen. Avignon werd de verblijfplaats van de pausen in 1309, tijdens hun ballingschap uit Rome, die tot 1376 duurde. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een boven de Rhône uitstekende rots. Sinds 1995 is het Pausenpaleis opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed, samen met het hele historische centrum van de stad.

. Pont St-Bénezet, beter bekend als de brug van Avignon van het kinderliedje Sur le pont d'Avignon.
Het is een 12e eeuwse brug in de Franse stad Avignon in het zuiden van Frankrijk, die ooit de enige vaste oeververbinding vormde tussen Lyon en de Middellandse Zee, maar in de loop der eeuwen door overstromingen vaak beschadigd raakte en vervolgens niet meer hersteld werd. Momenteel zijn er slechts nog enkele bogen over.
De brug gaat over de rivier de Rhône en is bereikbaar iets verder dan het Pausenpaleis in het centrum van Avignon.

Sur le pont d'Avignon
Veel mensen kennen de naam Avignon van het kinderliedje "Sur le pont d'Avignon". Het begin van dit lied luidt:
Sur le pont d'Avignon (Op de brug van Avignon)
L'on y danse, l'on y danse (daar danst men, daar danst men)
Sur le pont d'Avignon (Op de brug van Avignon)
L'on y danse tout en rond. (daar danst men in het rond)

Let wel dat het eigenlijk gaat over het dansen 'onder' de brug en dus 'sous le pont d'Avignon' hoort te zijn.

Musea
musée Requien
musée Calvet
musée Lapidaire
musée Angladon
musée du Mont de piété
Archaeology Museum

Festival van Avignon
Avignon is ook bekend vanwege het grootse theaterfestival dat jaarlijks in de maand juli in de stad gehouden wordt. Feitelijk bestaat het festival uit twee delen: Het officiële festival dat een podium biedt aan de grote theaterproducties van Frankrijk (en Europa). Hoogtepunt van dit officiële festival is elk jaar de uitvoering op de binnenplaats van het pauselijk paleis.
Daarnaast kent het festival van Avignon het zogenaamde "Off" gedeelte. Hierbinnen vallen de optredens van kleinschaliger theaterproducties die overal in de stad, ook op straat, vertoond worden.
Het festival is opgericht in 1947 door Jean Vilar.
Elke jaar trekt het festival bezoekers die vaak de gehele maand juli in Avignon verblijven tot ze op de laatste dag vertrekken. De laatste dag van het festival wordt daarom ook wel de dood van het festival genoemd, omdat de stad dan weer uitgestorven is en alleen nog enkele posters en affiches van theatervoorstellingen in de straten zijn overgebleven.
In 2005 was Jan Fabre artiste associé of gastcurator.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Avignon

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.