kunstbus
Dit artikel is 30-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

azuriet

Azuriet

Het mineraal azuriet is een koper-carbonaat. De naam azuriet is afgeleid van het Perzische lazhward, dat "blauw" betekent.

Verf bestaat uit pigment (kleurstof) en bindmiddel, meestal olie. Blauw pigment werd bij voorkeur gemaakt uit gemalen half-edelstenen, zoals ultramarijn (voor 'lapis lazuli') of azuriet. Azuriet of azuur is een pigment dat gemaakt wordt van een donkerblauw mineraal met dezelfde naam. Azuriet werd vooral veel gebruikt in de middeleeuwen en werd tot in de 17de eeuw veel toegepast als vervanging van het (duurdere) pigment lapis lazuli. Daarnaast werd ook wel smalt (fijngemalen glas) gebruikt om de kleur blauw te maken, een veel goedkoper materiaal.

Het doorzichtig tot doorschijnende typisch azuurblauwe azuriet heeft een lichtblauwe streepkleur, een glasglans en het kristalstelsel is monoklien. De gemiddelde dichtheid is 3,83 en de hardheid is 3,5 tot 4. Azuriet is niet radioactief en helderblauw tot donkerpaars pleochroïsch.

Het zeer algemene azuriet komt voornamelijk voor in de geoxideerde delen van koperafzettingen of als secundair mineraal in carbonaat-rijk water. Het wordt ook gevormd als koperhoudende oplossingen reageren met kalksteen. De typelocatie van azuriet is Chessy-les-Mines, Rhône-Alpes, Frankrijk.

Industriële toepassing
Azuriet wordt reeds eeuwen gebruikt als een blauw pigment. Het was vroeger bekend als Azurro Della Magna (uit het Italiaans). Wanneer het gemengd wordt met olie wordt het lichtjes groen. Wanneer het gemengd wordt met eierdooier wordt het grijsgroen. Azuriet wordt vaak in sieraden gebruikt en is een geliefd mineraal bij verzamelaars.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Azuriet


Pageviews vandaag: 73.