kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

barbaar

De barbaar (m)(barbaren)

1 iem. zonder besef van zedelijke waarden, dan wel zonder smaak of gevoel
2 wreedaard

barbaars (bijvoeglijk naamwoord; barbaarser, meest barbaars; barbaarsheid)
1 strijdig met onze zeden en gewoonten
2 meedogenloos wreed


Het woord barbaar betekent onbeschaafd/onderontwikkeld persoon en komt van het Griekse Barbaros, Barbarikon, het als grappig opgevatte geluid dat de barbaroi maakten als ze in Griekse oren 'beschaafd' wilden spreken.

Barbarikon was de naam van een haven bij de nugeheten stad Karachi in Pakistan, belangrijk in de Griekse tijd in de handel rond de Indische Oceaan. Het wordt kort genoemd in de Periplus van de Erythreïsche Zee:
"Deze rivier (de Indus) heeft zeven mondingen, heel ondiep en moerasachtig, zodat ze niet bevaarbaar zijn, behalve de middelste; waar bij de kust de marktplaats Barbaricum ligt. Ervoor ligt een klein eiland en meer landinwaarts ligt de stad Scythia, Minnagara; Deze is van Parthische princen die elkaar steeds verdrijven." - Periplus, Hoofdstuk 38
"De schepen liggen voor anker bij Barbaricum, maar al hun vracht wordt over de rivier naar de hoofdstad aan de rivier gebracht, naar de Koning. Op deze markt worden veel dunne kleren, een beetje onecht, geïmporteerd; verder linnen, topaas, koraal, gum, olibanum, glazen vaten, zilver en gouden vaatwerk, en een beetje wijn. Aan de andere kant worden er costus geëxporteerd, bdellium, lycium, nard, Turkoois, lapis lazuli, huiden uit Seres, katoenen stof, zijden draad en indigo." - Periplus Hoofstuk 39
Barbarikon is mogelijk met het latere Banbhore te identificeren.


De Grieken en, in navolging van hen met de term barbarus, de Romeinen, noemden ieder volk barbaren als ze hen niet konden verstaan of als hun cultuur op hen vreemd overkwam. Daarmee werd in die tijd niet bedoeld dat die volken onbeschaafd waren. Dat blijkt onder andere uit Handelingen 28:2 waar de barbaroi van Malta als bijzonder filanthrópian worden beschreven.

Het Nederlandse woord brabbelen is ook van het oud-Griekse barbaroi afgeleid en verbindt de betekenis van het woord barbaar met de oorsprong van het woord: barbaren zijn diegenen die (onverstaanbaar) brabbelen.

Later is hier het woord Berber van afgeleid, de oude Europese en meestgebruikte naam voor de Imazighen. Dit volk werd vroeger dan ook barbaren genoemd, die woonden in Barbarije, het huidige Algerije, Tunesië, Marokko en Libië.

Een soortgelijke betekenis vindt men ook terug in het Berberse woord "Agnaw" waarvan waarschijnlijk Ghana is afgeleid en dat betekent gek, onbegrepen, vreemdeling. Het Russische woord nemets voor 'Duitser' betekent ook brabbelaar.

Hedendaagse betekenis
In het hedendaags taalgebruik wordt met een barbaar iemand bedoeld die ruw is of ergens weinig van af weet. Zo wordt iemand die weinig interesse in of kennis van kunst en cultuur heeft een "cultuurbarbaar" genoemd. Met een barbaarse behandeling wordt bedoeld een behandeling van iemand met weinig respect voor de andere persoon, zijn bezittingen of een dier.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Barbaar

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 325.