kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bartolomeüs

Bartolomeüs of Bartholomeus is een van de twaalf apostelen van Jezus. Zijn volledige naam was waarschijnlijk Natanaël Bar-Tolmai, ervanuit gaande dat hij gelijkgesteld kan worden met Nathanaël over wie in Johannes 1, 45-50 verteld wordt.

Leven
De traditie bericht dat Bartolomeüs door de apostel Filippus volgeling van Jezus werd en na Christus' Verrijzenis als prediker in Armenië, Mesopotamië en Indië optrad. In het midden van de 1e eeuw zou Bartolomeüs de dood hebben gevonden doordat men hem de huid aftrok.

Relikwieën
Relikwieën van Bartolomeüs bevinden zich, sinds de 10e eeuw gedocumenteerd, in de kerk van de H. Bartolomeüs in Rome. Zijn schedel berust overigens sinds 1999 in de dom van Haarlem.

Attributen en patroonheilige
In de kunst wordt Bartolomeüs afgebeeld met de volgende attributen: een mes, een vaandel, schriftrol, boek, pelgrimsstaf, duivel of afgeslagen hoofd in de hand, vel in de hand. Zoals alle apostelen wordt ook Bartolomeüs als martelaar vereerd. De heilige is onder meer de patroonheilige van Armenië, het bisdom Luik en de steden Frankfurt am Main, Geraardsbergen, Altenburg en Pilsen en verder van de bergbewoners, de landbouwers, de herders, de lederarbeiders en zadelmakers, de schoenmakers, de kleermakers, de bakkers, de metselaars, de boekbinders, de olie- en kaashandelaars (in Florence). Hij wordt aangeroepen tegen zenuw- en huidziekten en tegen krampen.

Naamdag
De Rooms-katholieke Kerk herdenkt Bartolomeüs op 24 augustus, de Orthodoxe Kerk op 11 juni. Een weerspreuk die verband houdt met zijn naamdag: "Zoals (het weer op) Bartolomeüs is, blijft 't gans de herfst gewis".

Trivia
In de Bartholomeüsnacht op 24 augustus 1572 werd een groot deel van de Hugenoten in Parijs vermoord.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Bartolome%C3%BCs

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 1163.