kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bas HaringNederlands filosoof, geboren 23 april 1968 in De Bilt.

Website: Sebastiaan (Bas) Haring is filosoof, schrijver van kinderboeken en populair-wetenschappelijk werk, televisie-presentator bij de RVU en hoogleraar aan de Universiteit van Leiden waar hij de leerstoel "publiek begrip van wetenschap" bekleedt.

Haring studeerde aan de Universiteit Utrecht waar hij in 1988 zijn propedeuse natuurkunde behaalde en in 1992 zijn doctoraalexamen wijsbegeerte (afstudeerrichting: kunstmatige intelligentie). Hij promoveerde in 1997 in de Kunstmatige Intelligentie.

Zijn debuut 'Kaas en de Evolutietheorie' (2001) over de evolutietheorie en de implicaties hiervan won in 2002 de Gouden Uil voor jeugdliteratuur en de Eureka!-prijs voor populair-wetenschappelijke literatuur. Dit werkverscheen in 2001.

In oktober 2003 is 'De IJzeren Wil' uitgekomen, een boek over het brein, bewustzijn en denkende machines. Hierin gaat hij in op de vraag of de mens iets extra's heeft ten opzichte van dieren en computers aan de hand van verschillende voorbeelden.

Bas Haring presenteerde het populair-filosofische televisieprogramma 'Stof', dat begin 2004 op de Nederlandse televisie uitgezonden werd.'

Sinds 1 oktober 2006 heeft Haring de eerste Leidse leerstoel 'Publiek begrip van wetenschap' bekleed. Haring gaat ook jonge wetenschappers trainen in het toegankelijk maken van wetenschap.

Op dit moment werkt hij aan het boek "Voor een echt succesvol leven" en verschijnt bij de RVU de opvolger van "Stof", de televisieserie Haring, waarin hij op zoek gaat naar antwoorden op alledaagse vragen met filosofische raakvlakken.

Naast het schrijven van boeken houdt Haring zich bezig met het produceren van columns voor verschillende tijdschriften, waaronder in het verleden Intermediair.

Websites: www.liacs.nl/~haring

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 872.