kunstbus
Dit artikel is 19-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Batman

Batman is een fictieve superheld, een superheld uit comics, in 1939 bedacht door Bob Kane en Bill Finger. Hij verscheen voor het eerst in Detective Comics #27. De vleermuisman is voor een deel geïnspireerd door andere gemaskerde misdaadbestrijders als Zorro en The Shadow. Bob Kane kwam op het idee voor een vleermuisman door een tekening van Leonardo da Vinci van een ornitopter.

Biografie
Batman's oorsprong en achtergrond hebben in de loop der jaren veel veranderingen en herzieningen ondergaan, zowel grote als kleine. Zo is Batman ook niet specifiek gebonden aan een tijdsperiode, maar kan zijn verhaal zich in vrijwel elke tijd afspelen. De reden dat Batmans achtergrond verhaal zo vaak veranderd is, is om hem steeds weer aan te laten sluiten bij een nieuw publiek.

Een ding dat wel altijd constant blijft in de Batman verhalen is de reden waarom Batman een misdaadbestrijder is geworden: Toen Bruce Wayne nog een jongetje was, ging hij met zijn ouders naar de bioscoop. Toen ze aan het einde van de avond door een steeg liepen, wilde een man hen overvallen. De ouders werden daarbij voor de ogen van Bruce doodgeschoten, een gebeurtenis die zijn leven veranderde. Om te zorgen dat niemand hetzelfde zou overkomen wijdde hij zijn leven aan misdaadbestrijding. Met de rijkdom van zijn ouders gaf hij zichzelf het beste onderwijs en de beste trainingen. Om zijn identiteit van de multimiljonair en "playboy" geheim te houden besloot hij een alter ego aan te nemen. Hij gebruikte zijn grootste angst (de vleermuis) om zijn tegenstanders een nog grotere in te boezemen. Zo ontstond Batman. Dit oorsprongsverhaal van Batman werd voor het eerst onthuld in november 1939 in 'Detective Comics' #33.

De stad waarin de held Batman woont en werkt, is Gotham City. Hij heeft samen met zijn rechterhand Robin een schuilplaats ingericht in een grot. Zijn vaste vervoermiddel is de Batmobile.

Batmans tegenstanders zijn de meest uiteenlopende figuren. Vaak genoeg zijn het gevaarlijke boosaardige gekken, die niet veel meer op mensen lijken. Het zijn personen zoals Mr. Freeze en The Penguin. Zijn voornaamste tegenstander is The Joker. Catwoman was in eerste instantie ook een tegenstander, maar later begon ze meer te lijken op een andere held. Uit verscheidene verhalen, zoals Batman, The Long Halloween, werd echter niet duidelijk of Catwoman een held of een vijand was.

Krachten en technologie
Batman is bedreven in zelfverdediging en maakt veel gebruik van zeer geavanceerde technologische snufjes. Hij is niet een superheld die over bovenmenselijke krachten beschikt, zoals Superman. Dankzij een combinatie van scherpheid, vaardigheid door harde training en technologie is hij echter tot zeer veel in staat bij de bestrijding van misdaad.

Batmans kostuum is altijd voorzien van vele gadgets en andere technologische hoogstandjes die hem uit vrijwel elke situatie kunnen helpen. Het ontwerp van zijn kostuum is eveneens vaak veranderd in de loop der jaren. De meeste hulpmiddelen zitten in zijn riem.

Batmans' bekendste voertuig is de Batmobile, een speciaal aangepaste auto. Indien Batmans hulp nodig is kan de politie hem roepen middels het Batsignaal, wat Batmans logo in de lucht projecteert.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Batman_%28fictief_personage%29

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.