kunstbus
Dit artikel is 11-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Battersea

Battersea is een een Londense stadswijk in het bestuurlijke gebied Wandsworth, in de regio Groot-Londen.

Battersea is gelegen in het zuidelijk deel van het graafschap Groot-Londen. De wijk telt ongeveer 76.000 inwoners (telling april 2001).

Battersea ligt zuidwestelijk van het Londense stadscentrum Charing Cross, op een afstand van ongeveer vijf kilometer en is verder gesitueerd aan de zuidelijke oever van de Theems. Het beschikt onder meer over het grootste helikoptervliegveld van Londen, het London Heliport.

Battersea Park
Battersea Park is een park in Battersea. Het ,83 km² grote park, dat in 1858 voor het publiek geopend werd, ligt op de zuidelijke oever van de Theems, tegenover de wijk Chelsea.
Het park werd tussen 1846 en 1864 ontworpen door Sir James Pennethorne, hoewel het uiteindelijke resultaat niet geheel overeenkwam met het oorspronkelijke ontwerp.

In Battersea Park vond op 9 januari 1864 de eerste demonstratie plaats van voetbal zoals dat volgens de regels van de toen pas opgerichte Engelse voetbalbond gespeeld moest worden.

In 1951 werd het park ingericht tot "Festival Gardens" en maakte daarmee deel uit van de viering van het Festival of Britain. Er werden nieuwe waterpartijen en fonteinen aangelegd, evenals een zogeheten "Tree-Walk", bestaande uit verhoogde houten wandelpaden die de verbinding vormden tussen een serie boomhutten. Een andere populaire attractie was de Guinness Clock.

Onderdeel van de vernieuwde inrichting was ook een kermis. De destijds populaire achtbaan The Big Dipper werd echter op 30 mei 1972 gesloten na een ongeluk waarbij vijf kinderen omkwamen. De kermis verloor vervolgens aan populariteit, waarna in 1974 definitief het doek viel voor deze attractie. Het terrein werd daarna gebruikt voor tijdelijke evenementen en tentoonstellingen.

In het park bevindt zich een kleine dierentuin en er zijn verschillende sportfaciliteiten voor tennis, atletiek en voetbal. Een opvallend bouwwerk is de Vredespagode (Peace Pagoda), opgericht toen Ken Livingstone nog leiding gaf aan de sindsdien opgeheven Greater London Council.

Tussen 2002 en 2004 werd het park opnieuw heringericht. De heropening volgde op 4 juni 2004 door prins Philip.

Battersea Enamel Works (John Brooks)
Van 1753 tot 1756 was in York House in Battersea een emailfabriek gevestigd die snuifdozen, borden, flessenhangers, horlogekasten enz. produceerde. De fabriek stond onder leiding van John Brooks, de uitvinder van het overdrukprocédé.
Tot omstreeks 1750 was het aanbrengen van een decoratie op keramiek uitsluitend handwerk. Mechanische hulpmiddelen om de afbeelding op een snelle manier te vermenigvuldigen, waren er niet.31 Dat veranderde toen rond het midden van de achttiende eeuw in Engeland een druktechniek voor het aanbrengen van decors op keramiek werd uitgevonden. Al langer was daar een techniek bekend om met uitgeknipte gravures lakwerk en email te bedrukken.32 Waarschijnlijk in 1755 lukte het de graveur John Brooks, werkzaam bij de Battersea Enamel Works in Londen, voor het eerst ook porselein opglazuur te bedrukken. Het drukken gebeurde, net als bij lakwerk en email, niet rechtstreeks van de gravure op het voorwerp, maar via een transfer op speciaal papier. Vandaar ook de Engelse benaming transfer-printing voor deze techniek.
In Liverpool werkten in dezelfde tijd de drukkers Sadler en Green. Zeer waarschijnlijk waren zij op de hoogte van de uitvinding van Brooks. Zij slaagden er in 1756 in om geglazuurd aardewerk op dezelfde wijze te bedrukken.
Beide ontwikkelingslijnen, die uit Londen en die uit Liverpool, kwamen rond 1780 samen in het midden-Engelse Staffordshire, waar onder meer de aardewerkfabriek van Wedgwood was gevestigd. De toepassing van de druktechniek op keramiek breidde zich daarna verder over Engeland uit. Omstreeks 1800 was het procédé om zowel onderglazuur als opglazuur te bedrukken technisch onder de knie. De verbreiding naar het Europese vasteland vond in de eerste jaren van de negentiende eeuw plaats. In 1802 verkreeg een Engelsman in Frankrijk een octrooi op de uitvinding van drukdecors. Zes jaar later kocht de beroemde porseleinfabriek van Sèvres het octrooi op.33 In Duitsland werd de druktechniek in 1815 bij de porseleinfabriek Meiβen ingevoerd.
De druktechniek bereikte Maastricht waarschijnlijk via contacten die Regout in Engeland en Duitsland had. Wellicht dat hij al in 1836, het jaar van oprichting van zijn aardewerkfabriek, met het aanbrengen van drukdecors heeft geëxperimenteerd. In dat jaar liet hij een partij geprepareerd drukpapier uit Engeland komen. - (GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Battersea.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 873.