kunstbus
Dit artikel is 27-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Begga

De heilige Begga (ca. 630 - ca. 695, feestdag 17 december) was een dochter van Pepijn van Landen, die hofmeier van Austrasië was, en de heilige Iduberga of Itta of Ida van Nijvel. Ze was de zuster van de heilige Gertrudis van Nijvel en van Allowin van Haspengouw, beter bekend als Bavo. Ze is begraven in Andenne.

Begga trouwde met Ansegisel (Ansegisus), de zoon van Arnulf van Metz. Enkele van hun kinderen zijn:

Pepijn van Herstal (ca. 645 - 714), de latere stichter van het Karolingische rijk
Clothildis (ca. 650 - 692), die huwde met koning Diederik III van Bourgondië, en heilig werd verklaard
Na de dood van haar man en bijna al haar mannelijke familieleden, tijdens een mislukte staatsgreep in 662, was Begga erfgemame van het uitgestrekte familiebezit in het Maasdal. Als weduwe maakt Begga een pelgrimstocht naar Rome en doet daar de gelofte om een klooster en zeven kerken te stichten. Pas als haar zoon Pepijn in 691 zijn politieke positie en zijn bezit veilig heeft gesteld, sticht zij een klooster in Andenne sur Meuse, bevolkt het met nonnen uit Nijvel en werd er de eerste abdis. Begga stierf er waarschijnlijk op 17 december 693.

De heilige Begga is de patrones van de begijnen, stotteraars en botbreuken en wordt ingeroepen tegen reuma. Begga heeft niets met de begijnen van doen (begijnen kregen hun naam pas zo'n 600 jaar later), maar wordt vanwege de naamsovereenkomst toch vaak als begijn met kap en gevouwen handen voorgesteld. Het Walcherse dorpje Biggekerke is waarschijnlijk naar haar vernoemd.

Een relikwie van Begga wordt bewaard in de Sint-Amanduskerk te Wezeren in Vlaams-Brabant.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Begga

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.