kunstbus
Dit artikel is 27-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bologna

Bologna (ook Bologne) is een stad in Noord-Italië, ten zuidwesten van Venetië en ten oosten van La Spezia. Het is tevens de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna en van de provincie Bologna.

Bologna is een van de negen provincies van de Italiaanse regio Emilia-Romagna. De provincie Bologna beslaat het overgangsgebied tussen de streken Emilia en Romagna, en telt 540.000 inwoners op een oppervlakte van 3562 km². Naast de hoofdstad geniet vooral de plaats Imola bekendheid. In deze stad ligt het racecircuit van San Marino. De afkorting van de provincie, o.a. gebruikt voor autokentekens is BO.

In 1998 had de stad Bologna 382.006 inwoners.

Bij de stad ligt een vliegveld, het Aeroporto G. Marconi. Verder zijn er treinverbindingen naar andere Italiaanse steden, zoals Rome en Milaan.

Bologna is een universiteitsstad. De universiteit van Bologna is in 425 n.Chr. gesticht als school voor rechten. Na de val van het Romeinse Rijk eindigde het onderwijs aan deze school. Vaak wordt het jaar 1088 genoemd voor de instelling als universiteit; het is daarmee de oudste universiteit van Europa.

Een zeer belangrijk document dat de meeste Europese universiteiten aangaat, is de Bolognaverklaring van 1999. Deze werd ondertekend door een dertigtal Europese ministers van (hoger) onderwijs die zich engageerden om hun hoger onderwijs te harmoniseren. Onder meer het feit dat op de Nederlandse en Vlaamse universiteiten het bachelor-masterstelsel is ingevoerd, is het gevolg van deze verklaring. Bologna wordt daarom al eens als synoniem voor dit proces gebruikt.

Er staan zeer veel kerken in de stad. Verder heeft de stad ook veel musea.

In de Etruskische tijd heette de stad Felsina. De Etrusken stichtten de stad rond 510 v.Chr. Ongeveer drie eeuwen later ging de stad deel uitmaken van het Romeinse Rijk. In 2000 was Bologna Europese Cultuurhoofdstad.

In 1952 vond in Bologna het Universeel Esperantocongres plaats.

Op 2 augustus 1980 werd de stad opgeschrikt door de zwaarste naoorlogse aanslag in de Italiaanse geschiedenis. Zie ook Terroristische aanslag in Bologna van 2 augustus 1980.

Bezienswaardigheden in en rondom Bologna
. Archeologisch museum
. Basiliek San Petronio
. Kathedraal San Pietro
. Museo Civico Medievale ("Museum voor de Middeleeuwen en de Renaissance")
. Piazza Maggiore (plein)
. De torens Garisenda en Asinelli
. Museum Morandi
. Exclusieve mode zaken waaronder Dolce & Gabbana, Yves Saint Laurent, Gucci etc.
. Orto botanico di Bologna


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Bologna_%28provincie%29

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 38.