kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Brigitte Kaandorp

Brigitte Kaandorp wordt geboren op 10 maart 1962 en groeit op in Haarlem. Als kind droomt ze er al van een ster te worden.

Brigitte Kaandorp begint haar carrière in De Open Bak van Theater de Engelenbak in Amsterdam. Met haar truttige manier van doen, zichzelf continue onderbrekende met eindeloze zijsprongen wint ze in 1983 het Camerettenfestival. Ze staat bekend als cabaretière met malle jurken, ukelele en pumps. Na het programma 'Kunst' lijkt Kaandorp tijdelijk het spoor bijster en ze gaat op zoek naar haar plek in de theaterwereld. Ze wisselt haar one-woman-shows af met 'tussen-projecten' als 'De vrouw van de zanger' (een toneelstuk van Paul Haenen), een nachtclub-show en het schrijven, spelen en organiseren van haar eigen musical. Ze trouwt en krijgt kinderen.

In 2000 speelt ze een hoofdrol in de film Babs en gaat ze op tournee met een nieuw programma. Dan doet ze wat ze misschien wel het beste kan: verhalen vertellen over haar stormachtige leven, aangevuld met een serie prachtige liedjes.

Kaandorp verandert van een gespeelde persoonlijkheid in een ware persoonlijkheid. Haar programma's worden persoonlijker, haar jurken steeds bloter, de lullige ukelele maakt plaats voor serieus pianospel. Haar liedjes krijgen alle aandacht in het programma 'CD-opname'. Voor het programma 'Badwater' trekt zij Theo Nijland aan. De erkenning voor haar liedjes komt met een Gouden Harp in februari 2006. Uit het juryrapport: "Het recept: enorm relativerende en bij voorkeur op een ukelele begeleide liedjes met uitvergroting van haar onhandigheid, sublieme timing en een hartverwarmend improvisatietalent. Ze vergroot gebeurtenissen uit het dagelijks leven zodat de absurditeit ervan naar de oppervlakte komt. Ze heeft lef en moed vindt de jury. In de loop van de jaren is de verhouding tussen het maken van grappen en het spelen van liedjes anders geworden. De liedjes zijn sterk genoeg om op zichzelf te staan en haar zang komt goed tot haar recht."

Kaandorp werkt veel samen met cabaretier/regisseur Bert Klunder. Klunder regisseert al haar programma's tussen 1991 en 2006 en speelt mee in de projecten 'Chez Marcanti', 'Miss Kaandorp: Brigitte de musical' en 'Lustrum'.

In mei 2006 ontvangt ze tevens De Olifant, de kunst & cultuurprijs van het Haarlems Dagblad en IJmuider Courant.

Bron en veel meer informatie op www.zwartekat.nl/kaandorp

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.