kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Brussel

Brussel kan verwijzen naar:

. Stad Brussel, één van de 19 gemeenten (met stadstitel) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

. Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een Belgisch gewest dat 19 gemeenten omvat
. Arrondissement Brussel-Hoofdstad, het enige arrondissement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het spraakgebruik:
. De brede Brusselse periferie
. De Belgische (federale) overheid
. Brussel als Europese hoofdstad (administratie, Europees Parlement, Europese Commissie, Raad van Ministers...)

Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een van de drie gewesten van België. Het omvat 19 gemeenten met een totale oppervlakte van 161 km2. Het aantal inwoners is 1.094.781 (cijfers onder voorbehoud). De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 6783 inwoners per km2.

Arrondissement Brussel-Hoofdstad
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest valt samen met het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad of het arrondissement Brussel-Hoofdstad. Het arrondissement Brussel-Hoofdstad is het enige arrondissement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De hoofdstad is Brussel. Het is ook het enige Belgische arrondissement met een gouverneur aan het hoofd.
Het arrondissement heet Brussel-Hoofdstad omdat er vroeger ook nog een arrondissement was dat Brussel-Rand heette. Dit arrondissement, dat alle faciliteitengemeenten rond Brussel bevatte, is echter reeds een paar jaar na inwerkingtreden afgevoerd en bij Halle-Vilvoorde gevoegd. Het onderscheidingsachtervoegsel -Hoofdstad is eigenlijk overbodig omdat volgens de Belgische Grondwet (artikel 194) enkel de stad Brussel hoofdstad van België is.

Het arrondissement is ontstaan in 1963 bij de definitieve vastlegging van de taalgrenzen. Op dat ogenblik werd het toenmalige arrondissement Brussel gesplitst in drie arrondissementen :
. het tweetalige arrondissement Brussel-Hoofdstad dat de 19 gemeenten van de Brusselse agglomeratie omvat;
. het Nederlandstalige arrondissement Halle-Vilvoorde;
. het arrondissement Brussel-Randgemeenten dat de 6 faciliteitengemeenten rond Brussel omvatte (dit arrondissement werd reeds in 1971 opgeheven en gevoegd bij Halle-Vilvoorde).

Bij federale verkiezingen maakt Brussel deel uit van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

Gemeenten:
Anderlecht
Brussel (Bruxelles)
. De stad Brussel heeft sinds 1921 de deelgemeenten Haren, Laken (Laeken) en Neder-Over-Heembeek
Elsene (Ixelles)
Etterbeek
Evere
Ganshoren
Jette
Koekelberg
Oudergem (Auderghem)
Schaarbeek (Schaerbeek)
Sint-Agatha-Berchem (Berchem-Sainte-Agathe)
Sint-Gillis (Saint-Gilles)
Sint-Jans-Molenbeek (Molenbeek-Saint-Jean)
Sint-Joost-ten-Node (Saint-Josse-ten-Noode)
Sint-Lambrechts-Woluwe (Woluwe-Saint-Lambert)
Sint-Pieters-Woluwe (Woluwe-Saint-Pierre)
Ukkel (Uccle)
Vorst (Forest)
Watermaal-Bosvoorde (Watermael-Boitsfort)

De instellingen houden rekening met zowel Nederlandstaligen als Franstaligen, al heeft het grootste deel van de bevolking Frans als eerste taal. De Vlaamse en de Franse Gemeenschap van België oefenen er hun bevoegdheden uit voor alle zogenaamd communautaire aangelegenheden, namelijk cultuur, onderwijs, en bijstand aan personen en gezondheidszorg.

Stad Brussel
Brussel (Frans: Bruxelles) is de hoofdstad van het Koninkrijk België en daarnaast van de Vlaamse en Franse Gemeenschappen en van het Vlaams Gewest. De stad is tevens het bestuurlijk centrum van de Europese Unie en wordt daarom vaak als de de facto hoofdstad van Europa beschouwd. De gemeente Brussel telt bijna 150.000 inwoners en is daarmee naar inwoneraantal de vijfde grootste gemeente in België. Het is één van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De plaatsnaam Brussel is afgeleid van Bruocsella, wat evolueerde tot Broekzele (Broeklanden aan de Zenne), wat letterlijk betekent "nederzetting bij het moeras".

Algemeen wordt het volledige stadsgewest als de stad Brussel beschouwd en niet enkel de gemeente Brussel. Het Hoofdstedelijk Gewest Brussel zou als stad de grootste van de Benelux zijn en is een metropool binnen Europa.

Geschiedenis
Brussel ontstond rond een burcht op een eiland in de Zenne. De stad werd achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant, de Zeventien Provinciën, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, België, de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap en wordt soms ook als hoofdstad beschouwd van de Europese Unie.
In 1853 werd de Leopoldswijk aangehecht, in 1864 volgde de Louizalaan en in 1921 kende de gemeente zijn grootste uitbreiding met de aanhechting van Haren, Laken en Neder-Over-Heembeek.

Historisch erfgoed
. de Grote Markt
. het Stadhuis van Brussel
. het Broodhuis
. de Munt - (Koninklijke muntschouwburg). Hier brak de Belgische Revolutie van 1830 uit die leidde tot de onafhankelijkheid van België.
het standbeeld van Manneken Pis
. het Atomium is een zeer bekend monument dat een ijzerkristal voorstelt dat 150 miljard maal is vergroot. Het werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die hier plaats had in 1958.
. het Jubelpark met zijn hallen, museums, park en triomfboog. Aangelegd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid
. de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele en de Basiliek van Koekelberg
. het Koninklijk Paleis van Brussel en het nabijgelegen Park van Brussel
. de Marollen: volkswijk in Brussel waar de bekende Brusselse vlooienmarkt plaatsvindt. De wijk wordt beheerst door het imposante Justitiepaleis
. de Zavel, wijk van de antiekhandel
. de Heizel: de wereldtentoonstelling van 1958 had hier plaats, waar het Atomium een restant van is. Hier vindt men verder het ontspanningsoord Bruparck (bioscoopcomplex Kinepolis, subtropisch zwemparadijs Oceade, het park Mini-Europa, restaurants), het Koning Boudewijnstadion, een planetarium, en de Brussels Expo (tentoonstellingsruimte).
. het park van Laken: domein van 160 ha met het Paleis van Laken (residentie van de Belgische vorsten), de koninklijke serres, de Japanse toren en het Chinees paviljoen
. de stad telt vele artnouveauwoningen, ontworpen door Victor Horta

Enkele kerken zijn onder andere:
. Kapellekerk
. Nationale Basiliek van het Heilig Hart
. Onze-Lieve-Vrouwekerk (Laken)
. Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
. Tibetaans boeddhistisch Nalanda Instituut

Musea
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, bestaande uit:
. het Museum voor Oude Kunst (15e-18e eeuw)
. het Museum voor Moderne Kunst (19e-20e eeuw)
. het Meuniermuseum
. het Wiertzmuseum

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, bestaande uit:
. het Jubelparkmuseum
. de Hallepoort
. de Japanse Toren
. het Chinees Paviljoen
. het Muziekinstrumentenmuseum

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
Autoworld
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Het Hortahuis
Belgisch stripmuseum

Uitgaansleven
Brussel heeft zoals veel andere Belgische steden een levendig uitgaansleven. Vele uitgaansgelegenheden liggen verspreid over de stad, maar in het centrum is vooral het gebied rond de Beurs en het Sint-Goriksplein bekend als uitgaansbuurt. Belangrijke zalen zijn de Ancienne Belgique, de Munt, de Beursschouwburg en de KVS. Sinds 2005 heeft Brussel ook een casino.

Taal
Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelden het Frans en het Nederlands als officiële talen. De meeste inwoners, forenzen, en 'vaste' buitenlanders gebruiken nochtans vooral het Frans als aanspreektaal. Deze gewoonte is echter geen maat voor de ware taalverhoudingen, maar wordt door veel Nederlandstalige bezoekers van Brussel wel als probleem ervaren.

Deze gewoonte is evenwel ontstaan door de combinatie van de numerieke verhoudingen van de verschillende taalgroepen in Brussel, de relatieve meertaligheid van de Vlamingen in Brussel, en de relatief lagere kennis van andere talen onder de Franstaligen.

Volgens onderzoek worden in Brussel opmerkelijk veel verschillende talen gesproken in thuisverband, en bestaan er ook veel taalgemengde gezinnen. Desondanks blijft Frans de lingua franca. 7 tot 15 procent van de inwoners van het Brussels Gewest zou Nederlandstalig zijn. Tijdens werkdagen komen zowat 220.000 Vlaamse pendelaars erbij. Dit maakt van Brussel de op een na grootste Vlaamse stad (na Antwerpen). Uiteraard maken ook vele Vlamingen die niet in Brussel wonen ten slotte gebruik van het nachtleven en rijke culturele aanbod in de hoofdstad.

Autochtone Brusselaars
Door het internationale karakter van Brussel en het grote aantal buitenlanders en bewoners uit Vlaanderen en Wallonië zijn er in Brussel nog maar weinig echte Brusselaars te vinden. Ze kregen zelfs een speciale benaming. Zo is een Ketje een oorspronkelijke inwoner van Brussel die er samen met zijn beide ouders geboren en getogen is. Een Zinneke is er eveneens geboren, doch heeft slechts één ouder die zich Ketje mag noemen. Kenmerkend is hun taalgebruik. Het oorspronkelijke Brussels is een Brabants dialect. Het kenmerkt zich taalkundig gezien door de vele leenwoorden uit het Frans en door Franse uitspraak van Nederlandstalige woorden. Het evolueerde uit de lokale variant van het Diets (voorloper van het Nederlands) dat er in de Middeleeuwen gesproken werd. Er bestaat ook een Brusselse variant van het Frans. Daarin vindt men vele leenwoorden uit het Nederlands en een Nederlandstalige beïnvloeding van de uitspraak. In het artikel over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is meer informatie te vinden over het gebruik van de beide officiële talen in Brussel.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Brussel.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 160.