kunstbus
Dit artikel is 14-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Budweiser

Budweiser is een Duits woord om aan te duiden dat iets uit de stad Èeské Budìjovice (Duits: Budweis) komt. Het is ook de merknaam van twee bieren, die in een lange "rechtbank-oorlog" zijn verwikkeld om het gebruik van de naam.

Zie ook:
. Budweiser Budvar voor het bier uit Tsjechië;
. Budweiser (Anheuser-Busch) voor het Amerikaanse biermerk.

Budweiser Budvar is een type lagerbier (vergelijkbaar met pils) uit de stad Èeské Budìjovice in Bohemen (Tsjechië). Het bier wordt gebrouwen sinds 1265. De naam is afgeleid van de Duitse naam van de stad: Budweis. Gedurende een bepaalde tijd was Budweiser Budvar (Tsjechisch: Budìjovický Budvar) de hofbrouwerij voor de keizer van het Heilige Roomse Rijk.

Andere brouwerijen in Èeské Budìjovice zijn:
. Budìjovický M욝anský Pivovar (ook bekend onder de Duitse naam Budweiser Bürgerbräu) met het handelsmerk Samson. Vermoed wordt dat Samsom model stond voor de Anheuser-Busch-kloon.
. Bohemia Regent;
. Trebzin.

Budweiser (Anheuser-Busch)
Budweiser, uitgesproken als "Budwaaizer" en vaak afgekort tot Bud, is het belangrijkste biermerk van het bedrijf Anheuser-Busch. Het wordt verkocht met de reclamekreet "King of Beers". Het is het meest verkochte bier ter wereld, gevolgd door Bud Light. Budweiser is een Amerikaans lager dat wordt gebrouwen met behulp van technieken uit de massaproductie. Zoals veel andere Amerikaanse lagers, heeft het weinig smaak en veel koolzuur; het is het vlakste bier (qua smaak) van alle internationaal gedistribueerde lagers.

Lager veroudert, net als veel andere levensmiddelen, snel met de toenemende leeftijd van het product en door invloed van hitte. Het bedrijf heeft hierdoor strenge eisen op het gebied van verpakken en verkoop. Zo zijn er meerdere Budweiser-brouwerijen in de Verenigde Staten waarvan er veel rondleidingen verzorgen. Na afloop van de tour door de fabriek wordt door de gids aan enkele vrijwilligers gevraagd of zij een "mishandelde" (Engels: "punished Budweiser") willen proberen. Dit bier is in een hittekamer gedurende twee weken weggezet. De vergelijking tussen een verse Budweiser en een "mishandelde" dient om aan te tonen hoe gevoelig bier voor hitte is. In Nederland wordt daarom het bier in bruine flesjes verkocht. Budweiser wordt door andere brouwerijen elders in de wereld in licentie gebrouwen.

Het bedrijf sponsort veel sporten en computerspelletjes. Ook is het bekend van de humorvolle advertenties.

Anheuser-Busch heeft een marktaandeel van ongeveer 50% van alle verkrijgbare bieren in de Verenigde Staten. De grootste concurrent van Anheuser-Busch, SABMiller is thans in een prijzenoorlog verwikkeld met het bedrijf. Ondanks het grote commerciële succes van Budweiser, heeft het een slechte reputatie onder bierproevers, zowel in binnen- als buitenland. Zij verafschuwen de "vlakke" smaak van het bier en in het algemeen van de Amerikaanse lagers. Ondanks deze reputatie, is het bedrijf erg succesvol in drie markten buiten de V.S.:
. in China (dat een groeimarkt is), heeft Anheuser-Busch een eigen brouwerij te Wuhan sinds 1995. In 2004 had het bedrijf een productie van 3,07 miljoen hectoliter. Dit dient te groeien naar 4 miljoen hecoliter in 2005;
. in het Verenigd Koninkrijk, waar Anheuser-Busch eigenaar is van de Stag brouwerij in Mortlake, is Budweiser nummer twee van de verkrijgbare lagers;
. in Canada, waar Labatt Brewing Company Budweiser en Bud Light brouwt en verpakt voor de Canadese markt, werd Budweiser in 2004 het grootste biermerk.
Daarnaast heeft Budweiser grote marktaandelen in Mexico, waar het bedrijf Grupo Modelo (voor 50% in bezit van Anheuser-Busch), Budweiser en Bud Light gedistribueert. In Ierland wordt het gebrouwen, verpakt en aan de man/vrouw gebracht door Guinness. Daarnaast is Budweiser ook verkrijgbaar in Italië en Argentinië vanwege partnerschappen van Anheuser-Busch met grote lokale brouwerijen.

Geschil om de handelsnaam
Hoewel de brouwerij Budìjovický Budvar werd opgericht in de 13e eeuw, claimt Anheuser-Busch dat het merk Budweiser pas sinds 1895 commercieel wordt vermarkt. Dit is 19 jaar na het eerste Budweiser brouwsel van Anheuser-Busch. Het Tsjechische bedrijf verweert zich hier tegen door te stellen dat de claim op de naam verder terug gaat. In 1265 verleende koning Ottokar II van Bohemen de onafhankelijke brouwers in de stad het recht bier te brouwen. Zij deden dit in een stijl die nu onder de naam Budweiser bekend staat, analoog aan een brouwstijl uit een andere Tsjechische stad: Pilsen. Deze bieren worden aangeduid met pilsener, aldus het bedrijf.

De uitkomst van wereldwijde gerechtelijke processen over het gebruik van de handelsnaam Budweiser is wisselend. In veel landen is het bier dat geproduceerd wordt door Budìjovický Budvar het enige dat verkocht mag worden met de naam Budweiser. In die landen wordt de Amerikaanse variant verkocht als Bud. In sommige landen wordt het Tsjechische Budweiser aangeduid met Budvar en Budweiser Budvar. Budìjovický Budvar is onlangs begonnen met een beperkte distributie in de Verenigde Staten en Canada onder de naam Czechvar.
Er zijn contractuele afspraken gemaakt tussen Anheuser-Busch en de Tsjechische brouwer over de verdeling van het gebruik van de naam "Budweiser". Hierdoor wordt het product van Anheuser-Busch verkocht als "Bud", o.a. in Frankrijk, Nederland en België waar het bier verdeeld wordt door brouwerij Corsendonck. In Duitsland wordt het verkocht onder de naam "Anheuser-Busch B", waar het Tsjechische bier de rechten op de naam heeft gekregen. Anheuser-Busch heeft voorstellen gedaan om de Tsjechische brouwerij op te kopen om zodoende dit geschil uit de wereld te helpen. De Tsjechische regering (die een gouden aandeel in de brouwerij bezit) heeft dit aanbod naast zich neergelegd, mede vanwege de nationale trots van de naam. Daarnaast vonden de Tsjechen ook het bod op de brouwerij nog eens te laag.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.