kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Charles MansonDe Amerikaan Charles Milles Manson (Cincinnati, 12 november 1934) is veroordeeld als moordenaar in wat bekend is geworden als de zaak-Tate/La Bianca.

Biografie
Charles Manson werd geboren in Cincinnati in de staat Ohio. Op dertienjarige leeftijd probeerde zijn moeder hem in een pleeggezin onder te brengen. Toen dat niet lukte, werd hij op een kostschool gezet. Na een jaar liep Manson daaruit weg om terug te keren bij zijn moeder, die echter niets meer met hem te maken wilde hebben. De jonge Charles kwam nu op straat terecht, en leefde voornamelijk van diefstal.

In 1951 werd Manson voor het eerst tot gevangenisstraf veroordeeld wegens rijden in een gestolen auto. In 1954 werd hij weer vrijgelaten, nadat hij als modelgevangene was aangemerkt.

In januari 1955 trouwde Charles met de toen 17-jaar oude Rosalie Jean Willis. Manson en Willis besloten naar Californië te gaan, waar Manson al snel werd gearresteerd voor autodiefstal. In april 1955 werd Rosalie zwanger. Manson kreeg een voorwaardelijke straf, maar omdat hij niet verscheen op een hoorzitting werd hij begin 1956 alsnog gevangen gezet. Kort hierna werd zijn zoon Charles Manson jr. (1956 - 1993) geboren. Rosalie verliet snel hierna met haar zoon de stad waar de Mansons woonden.

Charles Manson kreeg in 1958 gratie. In 1959 kreeg hij tien jaar voorwaardelijk voor het uitschrijven van vervalste cheques. Tijdens zijn proeftijd ontmoette Charles Manson een meisje, Leona, met wie hij spoedig zou trouwen.

Op 1 juni 1960 werd Manson aangehouden voor een bezoek aan een prostituee. Omdat hij nog in zijn proeftijd zat, moest hij zijn voorwaardelijke straf van 10 jaar alsnog uitzitten. Niet lang na zijn arrestatie, beviel Leona van zijn tweede zoon, Charles Luther Manson. Rond dezelfde tijd scheidde zij van hem.

In 1967 kwam Manson, die inmiddels het grootste deel van zijn volwassen jaren in de gevangenis had doorgebracht, weer vrij. Hij verhuisde naar San Francisco, waar hij een groep volgelingen om zich heen verzamelde. Deze groep volgelingen noemde Manson vaak The Family. Met zijn familie vertrok Manson al snel naar Los Angeles. Geïnspireerd door het Beatles-nummer Helter Skelter (dat over een rit in een amusementspark gaat), andere liedjes op het White Album en het Bijbel-boek Openbaringen raakte Manson overtuigd van een op handen zijnde rassenoorlog en nucleaire aanval.

In de nacht van 9 augustus 1969 drongen leden van de zogenaamde familie-Manson het huis binnen van actrice Sharon Tate. Tate, die acht maanden zwanger was van Roman Polanski werd samen met enkele aanwezige vrienden op brute wijze vermoord. Kort daarvoor was ook al de 18-jarige Steve Parent doodgeschoten die net het terrein van Sharon Tate verliet en daarbij toevallig de indringers had gezien.

Een dag later werden de zakenman Leno La Bianca en zijn vrouw in hun huis vermoord door de groep van Manson. Hoewel er geen verband was tussen de slachtoffers, werden de moorden in dezelfde rechtszaak behandeld. De "Familie-Manson" werd overigens ook van andere moorden verdacht.

In maart 1970 kwam Manson met een muziekalbum uit: (Lie), dat hij uitbracht om zijn verdediging te kunnen betalen.

Hoewel Charles Manson zelf niemand heeft vermoord en ook niet aanwezig was bij de moorden (hij was in beide gevallen al het huis uit), werd hij in 1971 schuldig bevonden aan moord en ter dood veroordeeld. In 1972 werd zijn doodvonnis echter omgezet in levenslange gevangenisstraf nadat het hooggerechtshof van Californië alle doodvonnissen ongeldig had verklaard.

Manson zit tot op de dag van vandaag gevangen. Al zijn verzoeken om gratie zijn tot op heden afgewezen. In 1986 verscheen hij met een op zijn voorhoofd getatoeëerd hakenkruis bij de commissie die moest oordelen over zijn gratieverzoek. Volgens sommige schattingen ontvangt Manson 60.000 brieven per jaar. Vaak zijn de brieven afkomstig van mensen die zich bij de "Familie-Manson" willen aansluiten.

Op 5 september 1975 probeerde een ander, vrouwelijk, lid van de "Familie" tevergeefs de Amerikaanse president Gerald Ford te vermoorden. Ze beweerde later dat ze alleen maar een "boodschap" had willen overbrengen omdat het moordwapen, een geweer, geen kogels bevatte.

De band Marilyn Manson heeft zijn naam te danken aan Marilyn Monroe en Charles Manson (het goede en het slechte).


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Manson.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 741.