kunstbus
Dit artikel is 10-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

stad Chicago

Chicago is een van de grootste steden van de Verenigde Staten. In de stad woonden in 2000 2.896.016 mensen, in de metropool zijn dit er meer dan 9 miljoen. Hiermee is het na New York en Los Angeles de derde stad en het derde metropool van de VS. De stad ligt in de staat Illinois, aan de oever van het Michiganmeer. De oppervlakte van de stad is 606 km².

Demografie
In Chicago wonen vandaag de dag 2.896.016 mensen. Het aantal inwoners steeg van 2.783.660 in 1990 naar 2.896.016 in 2000.
De stad heeft een tijd meer inwoners gehad, maar door de toenemende suburbanisatie zijn welvarende gezinnen naar de zogenaamde voorsteden (Engels: suburbs) vertrokken. Dit heeft ervoor gezorgd dat het inwoneraantal licht is afgenomen.
Van de bevolking is 10,3 % ouder dan 65 jaar en bestaat voor 32,6 % uit eenpersoonshuishoudens. De werkloosheid bedraagt 5,6 % (cijfers volkstelling 2000).
Ongeveer 26 % van de bevolking van Chicago bestaat uit hispanics en latino's, 36,8 % is van Afrikaanse oorsprong en 4,3 % van Aziatische oorsprong.

Klimaat
In januari is de gemiddelde temperatuur -5,3 °C, in juli is dat 23,9 °C. Jaarlijks valt er gemiddeld 949,5 mm neerslag (gegevens op basis van de meetperiode 1961-1990).

Geschiedenis
In het gebied waar nu Chicago ligt woonde oorspronkelijk de Potawatomi stam. Chicago werd gesticht in 1830, en kreeg in 1837 stadsstatus toegekend.

Op 8-10 oktober 1871 werd een groot deel van de stad door brand verwoest. Van de toen 300.000 inwoners raakte een derde dakloos. Het aantal doden viel gezien de enorme omvang van de brand mee, het lag tussen de 200 en 300.

Op 1-4 mei 1886 waren er grote spanningen tussen de vakbonden en de politie die uitmondden in de Haymarket Riot. Bij deze rellen werd een bom gegooid, en de leiders van de vakbondsacties werden gearresteerd en veroordeeld, sommigen van hen geëxecuteerd, hoewel er geen enkel bewijs voor hun betrokkenheid was.

Tijdens de drooglegging in de jaren twintig was Chicago het werkterrein van een aantal beruchte gangsters; de bekendste van hen was Al Capone. Zie ook St Valentine's Day Massacre.

Chicago had ooit het grootste openbaarvervoernetwerk in de Verenigde Staten. In het begin van de 20ste eeuw reden er meer dan 3000 trams over meer dan 1000 mijl aan sporen. Na grote fusies tussen openbaar vervoerbedrijven in de stad werd de CTA opgericht, de Chicago Transit Authority.

In 1992 werd de metro van Chicago volledig overstroomd doordat een werker per ongeluk een gat maakte in de bodem van de Chicago rivier, waarna het onmogelijk bleek dit te stoppen.

Economie
Chicago kent een zeer groot zakencentrum. In de negentiende eeuw, toen de spoorwegen een groot deel van de goederen vervoerden, was Chicago het punt van vertrek van bijna alle treinen die op weg gingen naar het westen van de Verenigde Staten. Ook vandaag de dag ligt Chicago nog op een uitzonderlijk strategische positie, zowel voor trein- als autoverkeer. Deze positie heeft Chicago tot het grootste industriële centrum van Amerika gemaakt, zelfs nog groter dan New York City en Los Angeles. Nabij de stad bevindt zich ook nog een zeer grote luchthaven: O'Hare International Airport . Deze luchthaven was tot voor kort de drukste luchthaven van de wereld en telt 6 start- en landingsbanen.

Kunst en cultuur
In Chicago zijn enkele van de meest vooraanstaande cultuurinstellingen ter wereld gehuisvest.

- Het Chicago Symphony Orchestra - CSO - geldt als een van de 5 beste en mooist klinkende ter wereld. Zij bespelen de Orchestra Hall aan South Michigan Avenue. Onder Fritz Reiner bereikte het orkest een van haar bloeiperiodes en was vooral de muziek van Richard Strauss veelvuldig te beluisteren. Al in de jaren 50 van de twintigste eeuw maakte het CSO daarvan opnames voor het label RCA Living Stereo.
Het orkest heeft een traditie met chef-dirigenten van Europese oorsprong. Na Reiner - die van oorsprong een Hongaar was - was Georg Solti - ook Hongaar - langdurig aan het orkest verbonden en dit gold ook voor Daniel Barenboim. Vele beroemde componisten dirigeerden eigen werk met het CSO. Al in 1903 bezocht Richard Strauss met zijn vrouw het orkest. Hij dirigeerde eigen werken waarbij zijn vrouw - die een beschermde status als sopraan had maar helemaal niet zo goed kon zingen - enkele aria's vertolkte. Ook Béla Bartók, Leopold Stokowski en later Pierre Boulez stonden voor het orkest. Vanaf het concertseizoen 2006 - 2007 is Bernard Haitink benoemd als eerste dirigent en Pierre Boulez als dirigent emeritus.
Het CSO is niet al te vaak meer te beluisteren op nieuwe CD-opnamen omdat de prijzen die het orkest rekent voor een half uur opname onbetaalbaar zijn geworden.

- The Lyric Opera of Chicago is op dit moment een vooraanstaand cultuurinstituut vanwege haar gedurfde operapresentaties. Dit is jarenlang anders geweest omdat het conservatieve repertoire de boventoon voerde. Dat komt doordat de grote geldschieters, die feitelijk de opera financieel gezond houden, jarenlang zeer dominerend in de programmaraad aanwezig waren.
De Brit Sir Andrew Davis heeft de muzikale leiding. De opera-uitvoeringen vinden plaats in het wereldberoemde Civic Opera House aan North Wacker Drive. Het is een Art Deco-gebouw dat in 1929 werd geopend.
Het operagebouw is ontsprongen aan de visie van de magnaat Samuel Insull (1859-1938), een miljardair die bekend stond als de "Prince of Electricity". Insull, president van de Chicago Civic Opera Association, wilde een nieuw operagebouw bouwen om Louis B. Sullivan's Auditorium Building op South Michigan Avenue de loef af te steken. Insull stelde dat het gebouw aan vijf doelen moest voldoen: het moest veilig zijn, de zichtlijnen moesten zeer goed zijn, de stoelen comfortabel, de omgeving en presentatie moesten onovertroffen zijn en de akoestiek zou groots moeten zijn. Het ontwerpteam dat door Insull gekozen werd was de architectuurfirma van Graham, Anderson, Probst & White in Chicago.
Er kunnen 3500 mensen van opera genieten. Het gebouw is een soort troon: een middengedeelte met een wolkenkrabber van 45 etages met daarnaast een beide kanten kantoorgebouwen van 22 etages hoog.

Mahalia Jackson
In 1927 kwam Mahalia Jackson, de 'koningin van de Gospel, uit New Orleans, waar zij op 26 oktober 1911 was geboren, naar Chicago, waar zij, naast een baantje als bloemenverkoopster, zangeres was van gospelmuziek. Met haar beroemde We shall overcome, op 20 augustus 1963 gezongen bij het Lincoln Monument in Washington ten overstaan van meer dan 200.000 mensen, werd zij een van de voorvechtsters van de emancipatiebeweging van de Afro-Americans in Amerika, naast grootheden als dominee Martin Luther King en diens vrouw Coretta Scott King, beiden lid van dezelfde doopsgezinde Baptistenkerk, en Rosa Parks.

Wetenschap
Chicago kent circa 15 zelfstandige universiteiten. Gerenommeerd zijn vooral Northwestern University en de Universiteit van Chicago. Aan de eerst genoemde universiteit is de Kellogg School of Business gevestigd dat doorgaans als de meest gerenomeerde marketing universiteit ter wereld wordt gezien.
Aan de Universiteit van Chicago voerde de natuurkundige Enrico Fermi in het kader van het Manhattanproject de beslissende experimenten uit die leidden tot goedkeuring voor het project voor de ontwikkeling van de atoombom tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de economische wetenschappen is de Chicago School een begrip op zich: het gaat om een aantal economen die een neo-liberale visie op de economie hebben ontwikkeld. Met name vallen hier de conservatief Thomas Sowell en de monetarist Milton Friedman te noemen.
Verder kent Chicago de Loyola University, opgericht door de Jezuïeten en andere universiteiten zoals de University of Illinois at Chicago, de grootste opleider van medici in de Verenigde Staten en DePaul university, een kleinere private universiteit.

Bezienswaardigheden
Adler Planetarium
Art Institute of Chicago
Grant Park
Field Museum
Six Flags Great America
Shedd Aquarium
John Hancock Building (vernoemd naar staatsman John Hancock)
Lincoln Park
Magnificent Mile
Millennium Park
Museum of Science and Industry
Sears Tower (van 1973 tot 1997 het hoogste gebouw ter wereld; sindsdien het hoogste gebouw in Noord-Amerika)
Standard Oil Building
Universiteit van Chicago

Bijzonderheden
Chicago is het grootste spoorwegknooppunt ter wereld.
De Chicago-rivier is een van de weinige rivieren ter wereld waarvan de stroomrichting kunstmatig is omgedraaid.
Chicago's O'Hare International Airport is één van de grootste luchthavens ter wereld
Chicago's bijnaam is de "windy city". Vaak wordt het verband met de sterke wind vanaf het Michiganmeer gelegd. Een alternatieve uitleg is echter dat rond het eind van de 19e eeuw de politici uit Chicago zoveel over hun stad opschepten dat buiten Chicago vaak gesteld werd dat mensen uit Chicago overdrijven (Engels: "blow a lot of wind").

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Chicago

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 36.