kunstbus
Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Chièvres

Chièvres is een stad in de Belgische provincie Henegouwen. De stad telt ruim 6000 inwoners. Het stadje legt enkele kilometers ten zuiden van Aat (Ath). Het grondgebied van de gemeente wordt doorsneden door het Kanaal Blaton-Aat.

De gemeente bestaat naast Chièvres zelf nog uit de deelgemeenten Grosage, Huissignies, Ladeuze, Tongre-Saint-Martin en Tongre-Notre-Dame. In het zuiden van deelgemeente Chièvres ligt nog het dorpje Vaudignies.

Geschiedenis
Chièvres werd reeds in de Romeinse tijd bezet en groeide onder de Karolingers uit tot een belangrijk centrum. Het kleine stadje behoorde in de 11e eeuw aan de machtige familie van Egmont, waaruit de beroemde graaf van Egmont stamde. Tijdens zijn heerschappij wordt een kasteelensemble opgetrokken op de plaats waar nu de Tour de Gavre staat. Omwille van haar belangrijke administratief en militair centrum, wordt Chièvres nog vóór 1186 omgeven door een stadsomwalling, waarvan tot op heden restanten zichtbaar zijn. Het beleefde tegen het einde van de 14e eeuw een intense opbloei van industriële en economische activiteit, maar was uiteindelijk niet opgewassen tegen de concurrentie van het naburige Aat. Rond 1560 laat Charles de Croÿ op de Grand Place een traditioneel landsheerlijk herenhuis optrekken. Hoewel ze er geen intrek in neemt, laat de familie van Egmont dit herenhuis rond 1700 met een traditionele vleugel vergroten. Het gebouw doet nu dienst als bejaardenhome en werd in 2009 nog uitgebreid met een grote achterliggende vleugel.

Van de middeleeuwse verdedigingsgordel bestaat nog de Gavertoren (Tour de Gavre) uit de 15e eeuw. De gotische Sint-Martinuskerk (Eglise Saint-Martin), uit de 14e eeuw, werd in de 16e eeuw voorzien van een fraaie klokkentoren met hoektorentjes, typisch voor de Henegouwse gotiek.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Chi%C3%A8vres

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.