kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christine van BroeckhovenVlaams moleculair biologe en politica, geboren 9 april 1953 te Antwerpen.

Website: Professor Christine Van Broeckhoven is een internationale autoriteit in het onderzoek naar Alzheimer-dementie, manisch-depressieve psychose en andere zenuwziektes bij volwassenen. Ze heeft sinds 1983 haar eigen laboratorium voor moleculaire genetica aan de Universiteit Antwerpen. Hier voert ze een feministisch getint personeelsbeleid: positieve actie om meer vrouwen aan te nemen en aandacht voor de combinatie zorg en arbeid. Al meer dan 400 wetenschappelijke publicaties van haar hand verschenen in internationale wetenschappelijke tijdschriften waaronder Nature, Science en Nature Genetics.

De hersenen zijn haar geliefkoosde onderzoeksdomein. Alzheimer-dementie is volgens haar het ergste wat een mens kan overkomen. Je verliest niet alleen je geheugen, maar ook je persoonlijkheid, je ziel.

Prijzen
Zo ontving de Vijfjaarlijkse Prijs voor Wetenschappelijk Onderzoek en de prestigieuze Amerikaanse Potamkin Prize. In 2002 werd ze bekroond met de Belgian Honor Award, en in 2005 met de International Award voor Vrouwen in Wetenschappen, van L'Oréal/Unesco en de Arkprijs van het Vrije Woord. In de ranglijst van De Grootste Belg eindigde ze op de 56e plaats. De allereerste prijs die ze ooit won was van een heel andere aard. Ze was achttien jaar toen ze, tijdens een wetenschappelijke veertiendaagse in Londen, de tweede prijs kreeg op een schoonheidswedstrijd.

In 2006 schreef ze Brein & Branie.

Op 19 maart 2007 werd bekend gemaakt dat zij bij de federale verkiezingen de lijst voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers namens de sp.a in de Antwerpen zou aanvoeren. Ze werd bij de verkiezingen in de Kamer verkozen. Eerder was ze actief in een denktank van vijf personen die minister en partijleider Johan Vande Lanotte adviseerde.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.