kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Chryseis

Chryseis (Grieks Χρύσηίς, Khrysēís) was de dochter van Chryses (Grieks Χρύσης, Khrýsēs), priester van Apollon uit Chryse, gelegen nabij de stad Troje.

Tijdens de Trojaanse oorlog, net voor het begin van het verhaal beschreven in Homeros Ilias, werd zijn dochter Chryseis gevangen genomen door Agamemnon. Wanneer Chryses zijn dochter kwam vrijkopen, schoffeerde Agamemnon de oude man ("Oude met uw grijze kop, wees gewaarschuwd! Dat ik u niet meer bij de schepen zie! (...) Staf en krans van uw god zullen u niet beschermen"), die hierop afdroop "langs het strand van de ruisende zee" en tot zijn god bad. Apollon verhoorde zijn gebeden en liet de pest neerdalen over de Grieken.

Op ingeving van de ziener Kalchas gaf Agamemnon ten slotte Chryseis terug. Hij eiste hiervoor wel Briseis, een concubine van Achilles in ruil; Achilles gehoorzaamde met tegenzin en de twist die hieruit ontstond is het onderwerp van de 24 boeken tellende Ilias.

Een latere Griekse legende, ons bewaard gebleven dankzij Hyginus' Fabulae, leert ons dat zij een zoon zou gebaard hebben van Agamemnon.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Chryseis


Pageviews vandaag: 79.