kunstbus

Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.

Cosimo III de' Medici

Cosimo III de' Medici (Florence, 14 augustus 1642 - aldaar, 31 oktober 1723) was groothertog van Toscane van 1670 tot zijn dood. Hij was de zoon van Ferdinando II de' Medici en Vittoria della Rovere. Hij kwam uit een oud bankiersgeslacht de' Medici en behoorde tot de rijkste mannen in Europa.

Huwelijk en kinderen
Op 20 juni 1661 trouwde hij Margaretha Louise van Orléans, een nichtje van de Franse koning Lodewijk XIV. Samen kregen zij de volgende kinderen:
. Ferdinando (1663-1713)
. Anna Maria Luisa (1667-1743), trouwde met keurvorst Johan Willem van de Palts
. Gian Gastone (1671-1737), volgde zijn vader op als groothertog van Toscane in 1723

Biografie
Zowel in 1667, als in 1669 bezocht hij de Republiek. In Amsterdam roemde hij de pracht en praal in de stadsschouwburg op de Keizersgracht, van de toegang tot het stadhuis was hij minder onder de indruk, alhoewel hij een schilderij kocht van Jan van der Heyden, met het stadhuis op de Dam. Hij bezocht Swammerdam in zijn huis op de Oude Schans, Rembrandt op de Rozengracht, Otto Marseus, Frederik Ruysch, het spinhuis op de O.Z. Achterburgwal en een krankzinnigengesticht in Middelburg. Ook Frans van Mieris de Oudere en Gerard Dou in Leiden genoten zijn belangstelling. Hij schijnt iemand te zijn geweest, die vluchtte in kunst, wetenschap en religie. Hij liet zijn zoon Ferdinando opvoeden door Niels Stensen. In 1681 scheidde hij van zijn vrouw, die weer naar Frankrijk wilde. Op zijn vraag terug te keren naar Florence schreef zij vanuit het klooster in Montmartre niet terug te komen, en daarom verwachtte hem in de hel te ontmoeten.

Eenmaal volwassen bleken zijn beide zonen meer geïnteresseerd in mannen, dan in hun echtgenotes en de opvolging leek een probleem te worden. G.F. Handel logeerde tijdens zijn Grand Tour de meeste tijd bij de familie in Palazzo Pitti, voerde in de villa in Pratolino zijn Rodrigo op en probeerde de piano uit die Bartolomeo Cristofori voor Ferdinando had ontwikkeld. Zijn lijfarts Antonio Salvi schreef libretto's Alessandro Scarlatti kwam langs en Arcangelo Corelli droeg muziek op aan Anna Maria. In 1709 raadde Cosimo zijn broer, Francesco Maria de’ Medici, een kardinaal en muziekliefhebber aan om uit de katholieke kerk te treden en te trouwen met Eleonora Luisa Gonzaga. Zij was 25 jaar jonger, en toen nageslacht uitbleef, raakte Eleonora aan de drank. Na het overlijden van haar twee broers vermaakte Anna Maria alle kunst die de familie bezat aan de stad Florence. Cosimo III de' Medici ligt begraven in de Cappelle Medicee, een kapel van de Basilica San Lorenzo in Florence.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Cosimo_III_de'_Medici.Pageviews vandaag: 2026.