kunstbus
Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

cult

Cult (cultuur)

De uitdrukking cult wordt meestal in verband gebracht met een kleine, maar bijzonder actieve subcultuur van mensen die fan zijn van een bepaalde uiting van cultuur. Die 'uiting van cultuur' kan van alles zijn, maar wordt vaak gezocht binnen de popcultuur. Te denken valt bijvoorbeeld aan literatuur, beroemdheden, films (derhalve dus cultfilms) en muziek. De aanhang van cultfilms en televisie-series komt meestal voort uit bepaalde genres, waarbij fantasy, science-fiction en horror vaak voorkomen. Daar hoeft het echter niet tot beperkt te zijn. Bij veel cult-fans is vaak sprake van een zekere ironie bij het fan-zijn.

Cultfans kunnen hun enthousiasme voor het onderwerp met elkaar delen door het geven van samenkomsten als conferenties, of via het internet door middel van chatrooms, websites en fora.

Over het algemeen zijn de cultfans vrij klein, en heeft hun interesse geen grote bekendheid bij het grote publiek. Een uitzondering hierop zijn bijvoorbeeld de fans van de science fiction-serie Star Trek. Ondanks dat de zogenaamde Trekkies fans zijn van een erg populaire televisie-serie worden zij meestal toch als 'cultfans' gezien vanwege de intense loyaliteit aan de franchise.

Bij een kleine groep fans slaat de interesse voor het onderwerp soms om in een obsessie, die kan leiden tot bijvoorbeeld obsessief-compulsieve stoornissen en stalking. Dit is echter een zeldzaam verschijnsel.

Zie ook Camp

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Cult_%28cultuur%29.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.