kunstbus
Dit artikel is 08-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Curver

Amerikaanse, Engelse en Italiaanse fabrikanten gebruikten in de Tweede Wereldoorlog al plastics in plaats van bakeliet om allerlei producten te vervaardigen. In Nederland experimenteerden Job van Niftrik uit Putte en vanaf 1952 Pierre Curtius samen met Ad Verschuuren met de spuitgiettechniek om plastic voorwerpen te vervaardigen. Curtius en Verschuuren smolten hun namen samen tot de bedrijfsnaam Curver en begonnen met het vervaardigen van doppen en kleine huishoudelijke producten.

Curver inspireerde haar producten vooral op die van het Amerikaanse bedrijf Tupperware. Niet alleen in de producten, maar ook in de presentatie naar de Nederlandse klant werd de Amerikaanse leefstijl voorgehouden.

Historie
Curver is opgericht op 15 mei 1949 in Tilburg. De zwagers Pierre CURtius en Ad VERschuren startten aanvankelijk met glazen buisverpakkingen voor de cosmetische en pharmaceutische industrie onder de naam "Handelmaatschappij CURVER".
In 1952 werd het bedrijf overgeplaatst naar Rijen (Noord-Brabant).

In 1954 werd de kunststofverwerking ter hand genomen. Men ging kunststof dopjes produceren voor de buisverpakkingen. Daarna begon men voorzichtig met andere kunststof producten.

In 1966 nam Staatsmijnen 40% van het aandelenkapitaal over, waarna werd begonnen met de bouw van een fabriek in Brunssum (Limburg).
In 1968 werd de glasfabriek gesloten. Sindsdien concentreert Curver zich uitsluitend op de ontwikkeling, productie en verkoop van kunststof producten.

In 1972 werd Curver een 100% dochter van het chemieconcern DSM.
Sindsdien heeft de onderneming een geweldige groei doorgemaakt.
Reeds in de tachtiger jaren mocht zij zich rekenen tot de grootste kunststofverwerkende ondernemingen in Europa.

In 1990 startte DSM in samenwerking met Rubbermaid Inc. (USA) een joint venture, de Curver Rubbermaid Group, waarbij Rubbermaid 40% en DSM 60% van het aandelenkapitaal bezaten. Medio 1994 kwamen alle aandelen weer in handen van DSM.

In 1998 ging Curver over naar het Amerikaanse Rubbermaid, dat op haar beurt in 1999 is samengegaan met Newell Inc.
Curver telde ruim 1450 medewerkers en had een jaaromzet van ongeveer NLG 450 miljoen. Na integratie van de activiteiten van Curver in Rubbermaid ontstond een onderneming die door bundeling van de krachten en posities in de verschillende werelddelen ook op de lange termijn grote concurrentiekracht had. Rubbermaid (omzet ca. USD 2,4 miljard, ca. 12.000 medewerkers) was in deze sector in Noord-Amerika marktleider. De Curver-organisatie, inclusief het toenmalige hoofdkantoor te Goirle, functioneerde als ruggegraat voor de Europese activiteiten. De gecombineerde organisatie werd geleid door David T. Gibbons, President van Rubbermaid Europe (gevestigd in Brussel) in 1998.

Per 1 juni 2005 zijn de Europese activiteiten op het gebied van kunststof huishoudelijke producten van NewellRubbermaid overgegaan naar de European Plastic Group. De producten worden weer onder het Curver-merk op de markt gebracht.

Het verkoopkantoor van Curver Benelux B.V. is gevestigd in Rijen.

Websites: www.curver.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 57.