kunstbus
Dit artikel is 17-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Letterman

May 13, 1994 - a surprise walk-on apperance by retired Johnny Carson. This was Johnny Carson's last appearance on television. One of the most thrilling moments in television history.

Amerikaans televisie talkshowpresentator, komiek en televisieproducent, geboren 12 april 1947 in Indianapolis, Indiana. Ook is hij mede-eigenaar van een team in de Indy Racing League.

David Michael Letterman werd in Amerika bekend in de jaren 80 door zijn langlopende show Late Night with David Letterman op de NBC. In de jaren 90 werkte hij vervolgens bij de CBS, en presenteerde de Late Show with David Letterman. Zijn humor wordt omschreven als ironisch en absurd, en hij is sterk beïnvloed door een andere Amerikaanse komiek, Johnny Carson, die jaren de Tonight Show presenteerde.

Vroege carrière
Hij studeerde aan de Ball State University, waar hij een BA ontving in telecommunicatie in 1969. Hij begon zijn carrière bij de studentenradio. Daarna werkte hij als radiopresentator en bij een televisiezender in Indianapolis als nieuwslezer en weerman. Hij werd daar bekend door zijn onvoorspelbare gedrag tijdens de uitzending, zo wiste hij eens de staatsgrenzen van een weerkaart en voorspelde hij hagelstenen "zo groot als ham in blik".

In 1975 verhuisde hij naar Californië, en begon materiaal te schrijven voor sitcoms. Ook begon hij met optredens in de komedieclub The Comedy Store. Hij had een paar kleine rollen in televisieseries voordat de talentenjagers van Johnny Carson's Tonight Show zijn droge, sarcastische humor opmerkten. Hij werd een veelgeziene gast in het programma, en vanaf 1978 was hij ook de gastpresentator.

Vlak daarna kreeg hij zijn eigen ochtendprogramma, maar alhoewel het goede kritieken kreeg waren de kijkcijfers laag, en werd het in 1980 geannuleerd.

Late Night with David Letterman
NBC probeerde het daarna met een nachtprogramma, in 1982 begon Late Night with David Letterman, dat door de week om 00:30 werd uitgezonden, vlak na de Tonight Show. Het programma werd al snel populair, vooral bij studenten, die de scherpe humor konden waarderen. Letterman was als interviewer erg sarcastisch en antagonistisch, in zo'n mate dat sommige artiesten hebben gezegd angstig te zijn voor een optreden in zijn show.
Naast de interviews bevatte de show ook vreemde vaste onderdelen die de reguliere talkshows op de hak namen, zoals Stupid Pet Tricks, de Top 10, en een segment waarin op een verzonnen brief werd geantwoord.

Letterman bleef 11 jaar bij de NBC, en na de aankondiging van Johnny Carson dat deze per mei 1992 de Tonight Show niet meer ging presenteren was er een gevecht over wie zijn plaats zou innemen. Uiteindelijk werd dit gastpresentator Jay Leno, alhoewel Carson liever had gezien dat Letterman de baan had gekregen. David was eigenlijk te prooi gevallen aan zijn eigen succes: zijn show na middernacht was zo populair dat NBC hem liever daar hield, dan als presentator van de Tonight Show.

CBS
In 1993 vertrok Letterman bij NBC, en presenteerde zijn show, The Late Show with David Letterman op CBS op hetzelfde tijdstip als de Tonight Show bij NBC, om 23:30. Na ongeveer een jaar verscheen Carson als verrassing tijdens het Top 10 segment, en Letterman stond op en vol trots nodigde Carson uit om op zijn stoel te zitten. Het applaus was zo overweldigend dat Carson geen tijd meer had voor zijn grap, en ging na het applaus weer van het podium.

Er is een ware kijkcijferoorlog tussen de twee shows, en in 2006 rapporteerde het blad Variety dat de Tonight Show with Jay Leno voor het 11e jaar op rij voorop lag, met 31% van de kijkers gemiddeld 5,7 miljoen, vergeleken met 4,1 miljoen voor Letterman.

Hij staat wel consequent hoger in de jaarlijkse "Favoriete tv-persoonlijkheidsmeting" (de Harris Poll, waar hij in 2004 tweede stond (na Oprah Winfrey)

Na 13 jaar de show te hebben gepresenteerd op CBS heeft het 9 Emmy Awards gewonnen, en 54 nominaties gekregen.

Hartoperatie
In 2000 onderging Letterman een bypassoperatie. Na zijn operatie werd de show gepresenteerd door gastpresentatoren, iets dat na het begin van de 90er jaren niet meer gebruikelijk was. Presentatoren waren Bill Cosby, Kathie Lee Gifford, Dana Carvey, Janeane Garofalo en anderen. Toen hij zichtbaar afgevallen en zwak zijn eerste show weer presenteerde bracht hij al het verplegend personeel op het podium en was, ongebruikelijk voor hem, erg emotioneel toen hij hen bedankte.

Worldwide Pants
Zijn productiebedrijf Worldwide Pants Incorporated produceert zijn show en een aantal andere, waaronder Everybody Loves Raymond en de Late Late Show. In 2005 produceerden ze de eerste film, Strangers with Candy.

Buiten televisie
. In 1994 verscheen hij in de film Cabin Boy van Chris Elliot. Hij staat op de titelrol als Earl Hofert, een pseudoniem dat hij soms gebruikt (het is de naam van een oom aan zijn moeders kant).
. In 1996 werd hij mede-eigenaar van het open-wiel raceteam Team Rahal met ex-Indianapolis 500 kampioen Bobby Rahal. Het team werd in 2004 hernoemd, en heet nu Rahal Letterman Racing. Later dat jaar won de coureur van het team, Buddy Rice, de Indianapolis 500.
. Letterman deed de stem voor "Mötley Crüe Roadie #1" in de animatiefilm Beavis and Butt-head Do America, met opnieuw Earl Hofert op de aftiteling.

Hij is eenmaal gescheiden, en woont nu samen met Regina Lasko, met wie hij lang verloofd is, en een zoon heeft, Harry Joseph. Ze wonen in New York.

Nederland
. Davids talkshow is in Nederland een tijdlang te zien geweest op RTL 5 en FOX, maar is door tegenvallende kijkcijfers van de buis gehaald. Vanaf 7 april 2008 is hij weer op de Nederlandse tv enkele dagen na de Amerikaanse te zien en wel op de zender Het Gesprek.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/David_Letterman

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 293.