kunstbus
Dit artikel is 07-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dinant

Dinant is een stad en gemeente in de Belgische provincie Namen. De stad ligt aan de rivier de Maas. Dinant telt ruim 13.000 inwoners op een totale oppervlakte van 99,80 km².

Geschiedenis
Lange tijd was Dinant een van de belangrijkste "Goede Steden" van het prinsbisdom Luik. De stad stond bekend om haar koperslagers, één van de belangrijkste beroepen van die tijd. Door zijn rijkdom en zijn strategische ligging aan de Maas - de stad lag aan de belangrijke handelsroute die van Keulen naar Parijs liep - is er menigmaal om Dinant gestreden.

Na een opstand, hebben Hertog Filips de Goede en zijn zoon Karel de Stoute (Karel de kale) in 1466 de stad laten plunderen en verwoesten. Karel de Stoute gaf het bevel om het gilde van koperslagers uit te roeien en ze daartoe twee aan twee geboeid in de Maas te werpen. 800 bewoners van de stad vonden daardoor de dood. De koperslagers die aan deze slachting wisten te ontkomen, keerden enkele decennia later weer terug naar de stad, om haar hernieuwd tot bloei te brengen.

Ook in 1914 is er heftig gevochten in Dinant tussen de Duitsers en de Fransen en Belgen.

Kernen
Naast het stadscentrum zelf liggen in de gemeente Dinant nog de deelgemeenten Anseremme, Bouvignes-sur-Meuse, Dréhance, Falmagne, Falmignoul, Foy-Notre-Dame, Furfooz, Lisogne, Sorinnes en Thynes.

In Dinant liggen nog de wijken (en parochies) Les Rivages, Leffe en Neffe, dat op de grens met Anseremme ligt.

Bouvignies, Dinant zelf en Anseremme liggen in de vallei van de Maas, waar te Anseremme de Lesse in uitmondt. De andere dorpjes zijn hoger gelegen, ten oosten van de Maasvallei.

Bezienswaardigheden

De citadel van Dinant, bereikbaar met de kabelbaan.
De collegiale kerk van Dinant.
De Abdij van Leffe.
Het dorp Bouvignes-sur-Meuse.

De rots Bayard, een rotspunt met de vorm van een enorme menhir die net los staat van de rotswand. Slechts één rijstrook van de weg langs de Maas loopt tussen Bayard en de bergwand, de andere rijrichting is om de 'menhir' heen. (Zie in dit verband de legende van het Ros Beyaard en de Vier Heemskinderen)

La Merveilleuse, een grot die in 1904 is ontdekt bij de aanleg van een spoorbaan, met vele zalen met stalagmieten en stalactieten, en een toevluchtsoord voor de inwoners van Dinant tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Culinaire specialiteiten
Dinantse Koek, een harde koek van met honing gezoet meel, gebakken in vormen (zoals speculaas)
Flamiche, een taart gemaakt van vette kaas (Romedenne) en eieren.

Trivia
De bijnaam van de inwoners van Dinant is Copères, afgeleid van koper, naar aanleiding van het hoge niveau van de koperbewerkers in Dinant. Dit gaat zover dat de kunst van het vervaardigen van (complexe) objecten van koper dinanderie wordt genoemd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article Dinant is Perpetuus. Zijn feestdag valt op 4 november.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Eerste pageview van vandaag: 1