kunstbus
Dit artikel is 09-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Diogenes

Diogenes van Sinope

Diogenes van Sinope (Oud-Grieks: / Diogénês), kortweg Diogenes (404 v. Chr. - 323 v. Chr.) was een cynicus. Vermoedelijk zou hij, samen met zijn hond, geleefd hebben in een regenton in Athene. Aangezien de regenton bij de Grieken niet bekend was, zou het echter ook wel een grote kruik of amfoor kunnen gaan. Zijn enige bezittingen waren een mantel, een kom om uit te eten en een nap om uit te drinken. Overdag zou hij met een lantaarn naar een "mens" gezocht hebben. Nadat hij iemand een stuk brood zag gebruiken als bord en zijn handen als nap, ontdeed hij zich ook van kom en zijn nap. Alexander de Grote was zeer geïnteresseerd in Diogenes. Hij maakte een lange reis om hem te zien. Op een zonnige dag kwam Alexander bij Diogenes. Toen vroeg Alexander aan Diogenes wat hij wilde hebben. Hij kon alles krijgen. Diogenes zei toen: "Als ik alles kan krijgen, wil je dan een stap opzij doen, want je staat voor de zon".

Hierop zei Alexander: "Als ik Alexander niet was, zou ik Diogenes willen zijn". Diogenes zei daarop: "Als ik Diogenes niet was, zou ik ook Diogenes willen zijn".


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Diogenes_van_Sinope

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 71.