kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Douwe Draaisma

Filosoof en psycholoog, geboren in 1953 te Nijverdal.

Website: Douwe Draaisma (1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen. Daarna vertrok hij naar de Universiteit van Utrecht, waar hij in 1993 promoveerde bij Piet Vroon op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken (handelseditie: De Metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen).

In 1993 keerde hij terug naar de Universiteit van Groningen als docent theorie en geschiedenis van de psychologie.

Draaisma publiceerde onder meer over de geschiedenis van het begrip precisie in de vroege experimentele psychologie (The Age of Precision: F.C. Donders and the Measurement of Mind) en over het autobiografisch geheugen (Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt). Andere publicaties hebben betrekking op de psycholoog-filosoof Gerard Heymans (1857-1930), William James, de geschiedenis van tijdmeting en de geschiedenis van de neurologie.
Draaisma publiceerde onder meer:
. De mens als metafoor (1985, samen met Piet Vroon),
. De geest in getal (1988, over de beginjaren van de psychologie)
. Het verborgen raderwerk (over tijd, machines en bewustzijn, 1990)
. Tevens voerde hij de redactie over Een laboratorium voor de ziel. Gerard Heymans en het begin van de experimentele psychologie. (1990)
. De metaforenmachine, een geschiedenis van het geheugen, 1995

In 1990 ontving Draaisma van het Nederlands Instituut voor Psychologen de Heymans Prijs voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van de psychologie.

Bij de Van der Leeuw-Lezing 2002 van Ian McEwan trad Draaisma op als co-referent.

'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt' (2001)
Het boek 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt' handelt over het autobiografisch geheugen. Psychologisch onderzoek op dit gebied richt zich op alledaagse vragen als 'waarom zijn we zijn bijna alles vergeten wat er voor het derde of vierde levensjaar gebeurde', 'hoe komt het dat geuren zulke vroege herinneringen losmaken' en 'waarom lijken vijf jaren uit de jeugd langer dan vijf jaar op latere leeftijd'. Ook déja vu's en het feit dat iedereen nog weet hoe hij het nieuws over de 11 septemberramp hoorde, behoren tot het onderzoeksterrein.
Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen waaronder in 2003 de 'Eureka! prijs voor het beste non-fictie boek'. Volgens de jury kan de vraag die Draaisma zich stelt over het autobiografisch geheugen alleen zonder worden beantwoord door een "auteur die het métier van de psychologie tot in de vingertoppen beheerst. Je moet kunnen denken als Ebbinghaus of Blonsky en kunnen schrijven als Proust."

In 2003 werd Draaisma benoemd tot bijzonder hoogleraar geschiedenis van de psychologie, op een leerstoel van het Archief- en Documentatiecentrum Nederlandse Psychologie aan de Rijksuniversiteit te Groningen.

Websites: www.douwedraaisma.nl, boeken.vpro.nl, www.vanderleeuwlezing.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 20.