kunstbus
Dit artikel is 05-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dresden

Dresden is een stadsdistrict (kreisfreie Stadt) aan de rivier de Elbe. Dresden is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen, en telt 507.513 inwoners, de agglomeratie 1,1 miljoen.

Geschiedenis
Dresden wordt vanaf 1485, toen de familie Wettin zich hier vestigde, een belangrijke stad.

In 1491 verwoest door een grote brand. In 1760 verwoest door een kanonnenbeschieting tijdens de zevenjarige Oorlog.

Onder vorst August de Sterke wordt de stad in de 18e eeuw een kunst- en cultuurcentrum. Door de vele barok- en rococoarchitectuur krijgt de stad de bijnaam Elbflorenz (Florence aan de Elbe).

1849 het Dresdener oproer door het onderdrukken van een opstand voor een grondwet,

Vanaf 1889 is Dresden dankzij Heinrich Ernemann dé plek voor de Europese fotografische industrie. Vele technologische vernieuwingen komen hier vandaan zoals de eerste éénogige kleinbeeld (24 x 36 mm.) spiegelreflexcamera ter wereld. Verder was Dresden in de 20e eeuw thuishaven van VEB Pentacon fabriek die onder meer de Praktica maakte.

Begin 20e eeuw wordt de kunstenaarsgroep Die Brücke in Dresden opgericht.

In 1908 vond hier het Universeel Esperantocongres plaats.

In de nacht van 13 op 14 februari 1945 verwoest een Brits bombardement Dresden. Ruim 35.000 burgers komen om en 75.000 woningen verdwijnen van de kaart. De extreem hete vlammenzee veroorzaakt een vuurstorm die mensen in de vlammen zuigt. Historici zijn het niet eens over de aard van het bombardement. Ging het om wraak of om een zinloze aanval op burgerdoelen zoals de Duitse historicus Jörg Friedrich in zijn 'Der Brand' beschrijft? Of was Dresden een strategisch doelwit waarbij enkel een bombardement de Tweede Wereldoorlog kon beëindigen, zoals de Brit Frederick Taylor suggereert in 'Dresden, dinsdag 13 februari 1945'? Of was het bombardement een product van een dolgedraaide militaire bureaucratie, in de zin van 'wat zullen we vandaag eens doen' zoals Kurt Vonnegut, een Amerikaan die als krijgsgevangene het bombardement meemaakt, in 'Slaughterhouse 5' beschrijft?

In augustus 2002 teisterden overstromingen de stad, een gevolg van de overvloedige regenval in het stroomgebied van de Elbe (Hoogwater in Centraal-Europa 2002).

Bezienswaardigheden
. Semperoper (Sächsische Staatsoper)
De Semperoper in de Duitse stad Dresden heeft als hof- en staatsopera van Saksen een lange historische traditie. De opera heet officieel Sächsische Staatsoper, de naam Semperoper is afkomstig van de architect, Gottfried Semper. Het orkest van de Semperoper is de Staatskapelle Dresden.. Zwinger
De Zwinger is een Paleiscomplex in de Duitse stad Dresden dat werd gebouwd tussen 1710 en 1728. Het doet nu dienst als museum.
De Zwinger is een goed voorbeeld van de laat-barokke bouwstijl. In de Tweede Wereldoorlog is het gebouw totaal vernietigd; in 1964 is het herbouwd. De Zwinger werd gebouwd in de ruimte tussen de voormalige stadsfortificaties van de stad; de naam betekent 'tussen de muren'. Het complex is opgetrokken rond een grote binnenplaats die oorspronkelijk werd gebruikt voor toernooien, parades en feesten. Rond de binnenplaats werden paviljoens en poorten gebouwd. Keurvorst August de Sterke (1670-1733) van Sachsen, en tevens koning van Polen, was de opdrachtgever. Architect Matthäus Daniel Pöppelmann (1662-1736) en beeldhouwer Balthasar Permoser (1651-1732) werkten samen aan de bouw. Midden 19e eeuw werd aan de Postmarktzijde van de Zwinger naar ontwerp van Gottfried Semper de Gemäldegalerie Alte Meister gebouwd. Tijdens het interbellum werd het complex gerestaureerd op aanwijzing van barokkenner en architect Cornelius Gurlitt.
De belangrijkste bestanddelen van de Zwinger zijn:
- De Kronentor, een sierlijke kleine poort met Poolse koningskroon in de westvleugel;
- Het Wallpavillion met het beeld van Hercules;
- Het Nymphenbad, een barok waterkunstwerk achter het Franse paviljoen; en
- Het Meißner Porzellanglockenspiel, een klokkenspel van porselein uit Meißen.
In de Zwinger zijn de volgende musea gevestigd:
- Gemäldegalerie Alte Meister (met als bekendste stuk de sixtijnse Madonna van Rafaël)
- Mathematisch-Physikalischer Salon (een verzameling instrumenten, zoals uurwerken, globes, astronomische instrumenten)
- Porzellansammlung
- Rüstkammer (harnassen, pistolen e.d.)
- Museum für Tierkunde

. Residenzschloss
. De Fürstenzug, waarschijnlijk het grootste tegeltableau ter wereld met daarop alle vorsten van het Huis Wettin tot 1918
. Kathedrale Sankt Trinitatis (voormalige hofkerk). Brühlsche Terrasse
De Brühlsche Terrasse, met fraai uitzicht op de rivier de Elbe in Dresden, staat bekend als het balkon van Europa. Het terras bevindt zich tussen de Augustusbrücke en de Carolabrücke. Hier, onder het terras, in de gewelven, begon Johann Friedrich Böttger in 1707 met zijn experimenten voor het maken van goud. Goud heeft hij niet uitgevonden, maar wel het procedé voor de vervaardiging het porselein.
In 1739 ontving Heinrich Graf Brühl de eerste delen van de stadverdedigingsmuur van Friedrich August II. De verdedigingsmuur was overbodig geworden en Heinrich Graf Brühl liet de muur in een lustpark veranderen en bouwde, in samenwerking met Architekt Johann Christoph Knöffel, een paleis, een bibliotheek en een galerie. Deze gebouwen staan er echter niet meer. Rond 1814 werden de tuinen voor het publiek opengesteld en rond deze tijd ontstond de grote vrijstaande trap. In 1868 ontstonden de vier beeldengroepen, die de tijden van de dag afbeelden.
Het eerste gebouw op het terras is een klein neobarok gebouw, de Secundogenitur-bibliotheek uit 1897, gebouwd door Gustav Fröhlich op de plaats van de bibliotheek van graaf Brühl. Momenteel is het gebouw in het bezit van het Hilton Hotel en herbergt een bekend café. Het eerste gebouw, gezien van het Schlossplatz, is de neorenaissancistische Landtag (parlement).
Bijzondere monumenten en sculpturen op de Brühlsche Terrasse zijn de werken van de beeldhouwer Ernst Rietschel, de Sieben-Bationen sculptuur en het Semper monument.
In het centrum staat het gebouw van de Kunstakademie, met ernaast het tentoonstellingsgebouw van de kunstvereniging Saksen. Deze gebouwen werden van 1891 tot 1894 volgens de plannen van Konstantin Lipsius gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen zwaar beschadigd. De glaskoepel van de akademie met de figuur 'Fama' (Godin van de roem), bekend als de Zitronenpresse (citroenpers) vanwege de koepel van geribbeld glas, was het opvallendste silhouet van de stad in de tijd dat de Frauenkirche verwoest was. Sinds 1992 worden de historische bouwwerken weer in originele toestand herbouwd.
Aan de voet van de trap van het Semper monument is de toegang tot de historische resten van de middeleeuwse stadsvesten van Dresden, de Kazematten. Een labyrint van gangen is tussen 1519 en 1529 door Herzog Georg gebouwd en was een deel van de fortificaties van de stad.

. Grünes Gewölbe (verzameling kunsthandwerk)

. Frauenkirche (wederopbouw in 2005 voltooid)
De Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk) in Dresden is een Evangelisch-Lutherse kerk in hoogbarokke stijl die tussen 1726 en 1743 werd gebouwd. De kerk werd ontworpen door de Dresdener architect George Bähr (1666-1738).
In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk tijdens het bekende en beruchte Bombardement op Dresden op 13-14 februari 1945 verwoest. Ten tijd van de DDR bleef de ruïne van de kerk als een permanente herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog staan. Na de Wende begon men in 1994 met de wederopbouw. Op 30 oktober 2005 werd de kerk officieel opnieuw in gebruik genomen. De restauratie heeft naar schattingen 130 miljoen euro gekost.

. Kreuzkirche
. Schauspielhaus am Zwinger. Yenidze sigarettenfabriek
De Orientalische Tabak- und Cigarettenfabrik Yenidze, is een voormalige sigarettenfabriek in Dresden in de Duitse deelstaad Sachsen. De fabriek werd in 1908 - 1909 gebouwd in oriëntaalse stijl en werd daarom ook wel de tabaksmoskee genoemd. De minaretten dienden als schoorsteen en onder de glazen koepel werd de tabak gedroogd.
Ondernemer Hugo Zietz, die de tabak voor zijn sigaretten uit het Turkse gebied Yenidze importeerde, wilde in Dresden een opvallende en monumentale fabriek bouwen om zijn sigaretten te promoten. Zietz produceerde de merken Salem, Mogul, Murad en Fatima. De arbeidsomstandigheden in de fabriek waren hun tijd ver vooruit. Architect Martin Hammitzsch ontwierp de fabriek in oriëntaalse stijl. Hij liet zich inspireren door een grafmonument in Kaïro (Egypte) en paste naast oriëntaalse ook Jugendstilelementen toe. Omdat de Yenidze vlakbij de historische, barokke binnenstad van Dresden gebouwd werd, was er veel weerstand tegen de bouw.
Bij het bombardement op Dresden in de nacht van 13 op 14 februari 1945 werd de Yenidze zwaar beschadigd, maar in 1996 is het gebouw geheel gerestaureerd. Tegenwoordig is het in gebruik als kantoor en is er een restaurant met uitzicht over de stad in gevestigd. Onder de glazen koepel worden sprookjeslezingen in oriëntaalse sfeer georganiseerd. 's Nachts wordt de glazen koepel van binnen uit belicht, wat een sprookjesachtig effect oproept.

. Großer Garten (stadspark)

. Gläserne Manufaktur (glazen Volkswagenfabriek)
De Gläserne Manufaktur (glazen fabriek) is een hypermoderne autofabriek van Volkswagen in de Duitse stad Dresden, gelegen aan de Große Garten, net buiten de historische binnenstad.
De Gläserne Manufaktur is ontworpen door de architect Gunther Henn en opende in 2002 haar deuren. De fabriek bestaat voor een groot deel uit glas, waardoor het hele productieproces van buitenaf te zien is. In de fabriek produceert Volkswagen zijn topmodel, de Phaeton. Sinds 2005 vindt ook de eindmontage van de Bentley Continental Flying Spur in de fabriek plaats. Een bijzonderheid is dat onderdelen in speciale goederentrams worden aangevoerd zodat er geen vervuilende vrachtauto's de stad in hoeven. Er worden in de fabriek rondleidingen voor bezoekers georganiseerd.
Alle stinkende, lawaaierige handelingen, zoals het stempelen van en het lassen van en dan het verven van de stalen carrosserie, vinden in Zwickau plaats. De geverfde onderdelen komen bij de fabriek aan op vrachtwagens. De andere 1200 onderdelen en 34 pre geassembleerde componenten worden vervoerd vandaaruit door middel van goederentrams die op het openbare vervoersporen van Dresden rijden.

. Standbeeld van August de Sterke (Goldene Reiter)
. Pfunds Molkerei
. De enige bergzweefbaan ter wereld (verbinding tussen de stadsdelen Loschwitz en Oberloschwitz)
. Stoomschepen op de Elbe
. Ernemann Turm (voormalige camerafabriek en nu technisch museum)

Een 18 kilometer lang gedeelte van het dal van de Elbe, waaronder ook een gedeelte van Dresden, is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dresden

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 58.